Image"Punktsieg für Globalisierungskritiker" betitelde het Berlijnse dagblad Berliner Umschau de eerste actie tegen een G8-bijeenkomst in Duitsland dit jaar. De G8-ministers van milieu waren in Potsdam bijeengekomen om mooi weer te spelen. Hun persconferentie werd verstoord en er kwamen meer dan 500 mensen om ze hard te bejubelen.

De bijeenkomst vond plaats in kasteel Cecilienhof en de persconferentie werd gehouden in het befaamde Schloss Sanssouci, ook wel het Noordelijke Versailles genaamd.

Het anti-G8-bundniss Potsdam was de voornaamste organisator van de protesten. Ze hadden voor een ludieke actievorm gekozen (die trouwens ooit ontstaan is bij de EU top in Amsterdam in 1997) de jubeldemo. Daarbij worden de conferentiegangers niet bekritiseerd maar juist enorm toegejuicht, in dit geval bedankt voor het in rap tempo naar de knoppen helpen van de wereld. Meer dan 500 mensen probeerden zaterdag 17 maart in de buurt te komen van de conferentie en massaal gescandeerde leuzen waren onder andere: "Nie wieder Greenpeace!" en "Brandenburg von der Karte streichen, die Ostsee muss bis Sachsen reichen!". De politie was massaal aanwezig, en werd uiteraard ook toegejuicht, en er waren dan ook geen confrontaties mee. Aan het einde van de demonstratie legde een woordvoerder van de demonstranten uit dat met de jubeldemo duidelijk was gemaakt wat een onzin het is dat G8-landen beweren aan milieubescherming te doen, terwijl "alles waar we normaal tegen zijn, daar bijeen is, of het gaat om atoomenergielobbie, oerwoudvernielers of C02-fans" (...) Daarom verklaren we bij deze de confrontaties van dit jaar met de G8 en hun politiek en wereldorde voor geopend!"

Ook werd nadrukkelijk verklaard dat "wij deze wereldorde en haar vertegenwoordigers protest en verzet tegenoverstellen. Voor de beide komende vergaderingen in Potsdam beloven we ons nog te versterken."

(de volgende bijeenkomsten in Potsdam zijn

18.- 19. mei : ministers van Financien G8 -Hotel Resort Schwielowsee

30. Mei: ministers van Buitenlandse Zaken in Cecilienhof)

Een dag eerder hadden ook de milieuorganisatie Bund en Greenpeace een spandoekenactie gedaan.

Een grappig voorval aan de vooravond van de protesten was dat de Duitse minister (via de politie!) de demonstranten uitnodigde voor een gesprek. Tot afkeuring van meer gematigde milieuorganisaties, wezen de demonstranten de uitnodiging meteen af. Ze deden dit met een brief die de jubeltoon goed hoog hield en waarbij ze de minster veel plezier wensten met zijn pr-show. Verder beloofden ze hem straks in Hotel Kempinski in Heiligendamm (waar de G8-top is) de hand te komen schudden.

Ook de persfotoshoot van de ministers op het bordes van Sans Souci werd verstoord door demonstranten die de leus "Nep-vrienden voor het klimaat, stop G8!" aanhieven en spandoeken ontvouwden en door de politie op afstand geduwd werden. De ministers hebben schaapachtig aangezien dat de camera's zich niet op hen maar op de demonstranten richtten, en zijn vervolgens weer hun paleis ingegaan. Zie daarover dit melige filmpje