Ga naar de inhoud

Duitse media duiken na Luxleaks op Nederland als ‘Steueroase’

Dat multinationals aan Nederland een goeie hebben als ze van belasting gevrijwaard willen blijven, wisten we natuurlijk, al ontkent alles en iedereen die in de polder aan de macht is die werkelijkheid. Dat Nederland niet de enige is, wisten we ook al. Hoe welkom Luxleaks van afgelopen week ook was, het dreigde Nederland als belastingparadijs uit de wind te zetten. Gelukkig trappen Duitse media daar niet in. Steuerparadies Niederlande is volgens Der Spiegel “Mindestens so dreist wie Luxemburg” (minstens zo schaamteloos als Luxemburg).

3 min leestijd

‘Luxleaks’ begon op woensdag 5 november. Journalisten die aangesloten waren bij het internationale journalistieke onderzoeksnetwerk ICIJ brachten toen de eerste resultaten naar buiten van onderzoek dat ze hadden gedaan naar zo’n 28.000 pagina’s gelekte documenten van het accountantsbedrijf Price Waterhouse Cooper (PWC).

De documenten waren niet voor niets geheim gehouden.Ze onthullen hoe PWC voor zo’n 340 multinationals (waaronder een paar Nederlandse) allerlei lucratieve deals sluit met de Luxemburgse belastingautoriteiten om zo weinig mogelijk belastingen te betalen. Centraal staan de zogenaamde ‘Comfort Letters’, waarvan er meer dan 500 in de buit zitten en waarin schaamteloos bekokstoofd wordt hoe de belastingen zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. Om die reden dirigeren de bedrijven hun winst of vermogen dan ook daarheen, of naar Nederland, of beide. In veel gevallen is het ook een doorvoer-constructie om uiteindelijk op een belastingparadijs als Bermuda te eindigen.

Zo’n 80 journalisten uit 26 verschillende landen hebben aan het onderzoek meegewerkt. In Nederland was het Trouw dat betrokken was, in België Mo* en De Tijd (en het Franstalige Le Soir ). Zie voor de details over het onsmakelijk gemarchandeer, of specifieke Nederlandse bedrijven die via PWC de tunnel naar Luxemburg hebben benut de betreffende dossiers.

De documenten zelf  zijn nogal ondoordringbaar voor de leek. De onthullingen zorgden voor een flinke internationale mediastorm die nog steeds voortduurt en met name Jean-Claude Juncker trof, die net begonnen is als voorzitter van de Europese Commissie. Daarvoor was hij zo’n 19 jaar premier van Luxemburg geweest en had daarbij actief vorm gegeven aan het Luxemburgse (non)belastingbeleid. Vermoedelijk is dat ook een van de redenen geweest dat ze hem als hoofd van de EC aangesteld hebben; een garantie dat de Europese belastingontwijkstructuren bij hem veilig zouden zijn.

Steueroase

Maar Duitse media berichtten opmerkelijk scherp over de Nederlandse rol in dit alles. Zo kwam het toonaangevende Weekblad Der Spiegel met een artikel met als kop dat “Steuerparadies Niederlande” “Mindestens so dreist wie Luxemburg” (minstens zo schaamteloos als Luxemburg) is.

Ook het gerenommeerde liberale weekblad Die Zeit pakt uit met een artikel over Steueroase Niederlande en kopt dat “Het Echte Belastingparadijs aan de Noordzee ligt” (Die wahre Steueroase liegt an der Nordsee). In het artikel wordt verontwaardigd geconstateerd dat de verantwoordelijke minister, Jeroen Dijsselbloem, uitgerekend voorzitter van de Euro-groep is.

En omroep ZDF haalde de camera naar de Amsterdamse grachten om te berichten over Steueroase Niederlande.

De Duitse verontwaardiging richting Nederland is begrijpelijk omdat veel Duitse bedrijven via de Nederlandse brievenbusconstructies belastingen ontwijken. In Duitsland zelf komen ze ook al een heel eind, zoals comments onder de berichten opmerken, maar het kan altijd nog lager en dan is de Amsterdamse Zuidas de place to be.

Onderzoeksorganisatie SOMO, dat al veel langer kritisch onderzoek naar de Nederlandse rol als belastingparadijs verricht, heeft Luxleaks aangevuld door een rapport uit te brengen waarin het beleid van de verschillende Europese landen naast elkaar gelegd wordt: Hidden Profits 

——————-
Links:

Trouw: http://www.trouw.nl/tr/nl/33101/Luxleaks/index.dhtml

De Tijd: http://www.tijd.be/dossier/luxleaks

MO*: http://www.mo.be/dossiers/luxembourg-leaks

ICIJ: http://www.icij.org/project/luxembourg-leaks

Uitleg door Trouw-journalist op ICIJ-site

Toevoeging: een klokkeluider uit PWC zelf geeft ondertussen deskundig commentaar over de werkwijze van de accountantbedrijven.