Het openbaar ministerie heeft bekend gemaakt dat van de 1400 arrestanten tijdens de G8-top afgelopen zomer in Duitsland, 1150 zaken geseponeerd zijn. Zij zullen dus niet vervolgd worden, merendeels omdat 'de bewijslast niet rond kwam' tegen hen.

Dit viel op te maken uit uitspraken van een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat, Torsten Diederichsen.

Hoewel het natuurlijk heugelijk is voor de slachtoffers dat ze van verdere vervolging verlost zijn, is het ook een groot schandaal. Het betekent weer eens dat massaal demonstranten zonder wettige grond van straat geveegd en opgesloten zijn. Dat ze verder niets misdaan hadden, was natuurlijk in de meeste gevallen al duidelijk op het moment dat ze gearresteerd werden, maar het kwam handig uit om ze uit de weg te ruimen. Bovendien hebben ze soms dagenlang vastgezeten, zijn ze nu in databestanden opgenomen, vaak spullen kwijt en in sommige gevallen ook mishandeld bij hun arrestatie. Schadevergoeding vragen heeft meestal weinig zin; dat levert jarenlang getouwtrek op, meestal nog zonder resultaat ook. En veel demonstranten weigeren überhaupt om dit juridische systeem te vertrouwen.

Bij alle grote topprotesten waar verzet te zien is, is dit fenomeen waar te nemen.

Verder betekent het ook dat een paar honderd mensen wel vervolgd gaan worden. De keuze wie wel en niet is volstrekt willekeurig. De eerste processen zijn ondertussen begonnen, oa. tegen een persoon die van 'passieve bewapening' werd beschuldigd omdat hij een tandbeschermer bij zich had. Voor de verduidelijking: als je in Duitsland ingehaakt op de weg gaat zitten, heeft de politie nog al eens de neiging om je tanden uit je mond te trappen. Ook worden mensen vervolgd omdat ze een halsdoek omhadden (waarmee je je gezicht zou kunnen verbergen).

De eerste uitspraken liegen er niet om. Een vrouw heeft 11 maanden onvoorwaardelijke celstraf gekregen omdat ze een steen naar de politie gegooid zou hebben (zie eerder bericht)

Een van de vele onwettige repressiemaatregelen tijdens de G8-top, was de inbeslagname van de Nederlandse media-bus op 6 juni. De advocaat van de organisatoren van die bus heeft ondertussen een brief gekregen van de verantwoordelijke politiedienst waarin deze erkent dat de inbeslagname onrechtmatig was. De groep is in beraad over eventuele vervolgstappen.

Tot dusver zijn 146 processen bekend geworden, waarvan een deel besloten is omdat het minderjarigen betreft. Volgens het OM zouden er nog zo'n 500 zaken bij kunnen komen.

Anti-repressie-activisten in Rostock doen wat ze kunnen om solidariteit te organiseren. Het is vaak belangrijk dat de vervolgden ondersteund worden, onder andere door het proces bij te wonen. Ook is het belangrijk dat goed bijgehouden worden hoe de processen verlopen en welke uitspraken en beschuldigingen er zijn. Aanstaande zaterdag is er een demonstratie om solidariteit met de slachtofffers te betonen en de repressie aan te klagen (meer info)

Meer info over de processen op de website van EA.

Ps: mochten mensen uit Nederland nog vervolgd worden, laat het dan weten aan de EA zie hierboven (en desgewenst ook aan de Nederlandse groep: info -apeding- globalinfo.nl)

Dissent-nl mailinglijst