ImageBij een massale bezettingsactie van een plantage van het Zwitserse Syngenta, in de Braziliaanse deelstaat Parana, zijn op zondag 21 oktober twee doden gevallen.

De plantage werd bezet door 200 leden van de beweging van landloze boeren MST en was onderdeel van hun campagne tegen genetische manipulatie in de landbouw. Syngenta is het grootste agrochemische bedrijf in de wereld.

Een paar uur na de bezetting op zondag 21 oktober kwamen bewakers van syngenta terug en begonnen op de bezetters te schieten. Daarbij werd een van de organisatoren van de bezetting, Valmira Motta, doodgeschoten. De andere dode is een van de bewakers. Zes andere bezetters en drie bewakers raakten gewond.

De bezetting van zondag maakte deel uit van een actieweek van boerenorganisaties tegen multinationals die hun het leven onmogelijk maken. De week was uitgeroepen "ter verdediging van de landhervorming en tegen imperialisme". Op donderdag 18 oktober verdreef de politie een grote groep demonstranten die een spoorrails bezetten van de Braziliaanse mijnbouwgigant CVRD. Ze verhinderden de afvoer van erts en legden een fabriek van CVRD stil. Twee dagen eerder werden plantages van papierproducenten Votorantim en Stora Ensim binnengevallen, waarbij aanplant vernield werd.

Een woordvoerder van Syngenta verklaarde dat z'n bewakers "normaal niet bewapend zijn". De overkoepelenden organisatie Via Campesina maakte bekend dat er vier bewakers van het door Syngenta ingehuurde bedrijf NF Seguranca op het terrein waren toen dat bezet werd en een van hen meteen bij het begin een vuurwapen trok en een van de bezetters verwondde. Hij werd daarna, evenals zijn drie collega's, ontwapend en mocht vertrekken. De wapens werden in beslag genomen om aan de politie te overhandigen. De bewakers kwamen na een paar uur terug met een passagiersbus waarin zo'n 40 met pistolen bewapende militieleden zaten. Deze renden het terrein op en begonnen meteen te schieten en achtervolgden gericht bepaalde deelnemers aan de bezetting.

Syngenta is een van de leidende bedrijven in zaden voor gentechlandbouw, zoals Soja. Daarnaast handelt het bedrijf in bestrijdingsmiddelen. Industriële sojaplantages van multinationals verdrijven in Latijns Amerika veel kleine boeren van hun land. Syngenta heeft ook vestigingen in Nederland . Op de website van Syngenta Brazilië laat het bedrijf weten "We believe in delivering better food for a better world".

Bronnen: Reuters
AOL

MST

Bericht op indymedia-Duitsland