Ga naar de inhoud

do 3: Franse boerenactivist José Bové in Nederland

De Franse boerenactivist Jose Bove, net vrij na het uitzitten van een langdurige gevangenisstraf wegens het ontmantelen van een McDonalds, is op donderdagmiddag in Felix Meritis in Amsterdam. Iedereen is daar om 16.00 uur welkom

2 min leestijd
Placeholder image

Uitgeverij Lemniscaat en XminY Solidariteitsfonds nodigen uit voor:
publieke persconferentie met Franse boerenactivist José Bové

Op donderdag 3 oktober zal de Franse boer en activist José Bové een persconferentie geven van 16.00 tot 18.00 in Amsterdam, in de Shaffyzaal van Felix Meritis (Keizersgracht 324 Amsterdam)

Het eerste uur van de bijeenkomst zal besteed worden aan het beantwoorden van vragen, het tweede uur aan een discussie over de toekomstige strategie van de globaliseringsnetwerken.

Bové is in Nederland ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van zijn boek. Toen “De wereld is niet te koop. Boeren tegen junkfood” in juli verscheen, zat hij in de gevangenis wegens de symbolische afbraak van een McDonald’s-vestiging in aanbouw in Millau in Frankrijk. Hij weigerde zich vrij te laten kopen.

Thema’s op de persconferentie zullen onderwerpen zijn uit zijn boek: hoe de landbouw zich heeft ontwikkeld tot een geïndustrialiseerde bedrijfstak en de enorme schade voor mens en milieu die daar het gevolg van is. Daarnaast zijn er nieuwe thema’s: de huidige stand van zaken met betrekking tot globalisering, Bové’s inzet als op verschillende plekken in de wereld voor de verdediging van mensenrechten, zoals in Palestina en Colombia, en de teleurstellende resultaten van de recente top in Johannesburg.

José Bové is wereldwijd bekend als milieuactivist en vredesactivist. Hij heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een charismatisch en welbespraakt woordvoerder van de wereldwijde beweging die zich verzet tegen de macht van het bedrijfsleven en de gevolgen daarvan voor mens en milieu, overal ter wereld. In De wereld is niet te koop pleit hij voor een verbond van boeren, consumenten en milieuactivisten om het publieke bewustzijn over voedsel en voedselpolitiek te vergroten.
Samen met de medeauteur, de biologische boer François Dufour, liep José Bové vooraan in de protesten tegen de topconferentie van de Wereldhandelsorganisatie in Seattle, in november 1999. Sindsdien krijgt hun campagne overal ter wereld enthousiaste steun en is Bové een geziene spreker bij andere protesten overal ter wereld

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jos Baijens, tel: 010- 206 29 28 jos@lemniscaat.nl.

José Bové en François Dufour * De wereld is niet te koop * ISBN 90 5637 419 2, 208 blz. * 19,95. Oorspronkelijke titel Le monde n’est pas une marchandise – Des paysans contre la malbouffe * Vertaling Ans van Kersbergen

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door diversen.)