Ga naar de inhoud

Commentaar en kort bericht over st. v. z. in Hong Kong

Commentaar en kort bericht over st. v. z. in Hong Kong
(17december – 14:30 uur NL tijd (21:30 uur HK tijd))
(door Rob Bleijerveld)

3 min leestijd
Placeholder image

Vanmorgen (10 uur) berichtte BBC Radio dat er een nieuwe concepttekst voor ministers op tafel ligt en om half een vanmiddag waren er op CNN TV live-beelden te zien van heftige rellen (zij het op beperkte schaal) bij de toegangsweg richting Conventiecentrum van de WTO.

Voor de allerlaatste berichten over de rellen, zie hier voor live video- en radio links op

Voor berichten uit de mainstreammedia over de concepttekst, zie:
* “Hint of a breakthrough at WTO talks,” door Ganapathy Subramaniam, Times News Network (17 dec)
* “WTO deals struck in HODs, green rooms,” doorJohn Chalmers, Reuters (17 dec)
* “WTO ministers head for compromise agreement“, door Guy de Jonquières en Frances Williams, FT (17 dec)
* “WTO meeting – Draft calls for scrapping cotton export subsidies in 2006,” AFP UPDATE2 (17 dec)
* “WTO meeting – Draft proposes farm export subsidies elimination by 2010,” AFP UPDATE (17 dec)

Voor achtergrondnieuws van TWN:
* TWN Briefings nr 4 van 16 dec. (“Even patched-up, procedural deal in Hong Kong will be worse than failure”, door Chakravarthi Raghavan

Einddatum landbouwsubsidies?

Volgens de BBC-berichten is in de concepttekst een passage opgenomen over een einddatum voor landbouwsubsidies. In vierkante haken is opgenomen dat er (na HK) een datum vastgesteld zal worden (de preciese randvoorwaarden zijn mij onbekend). De datum die de voorkeur heeft van de meeste WTO-lidstaten is 2010.
Ongeveer op het zelfde moment werd er in Brussel een deal gesloten over de EU-begroting waarbij de Europese landbouwhervorming een belangrijk onderwerp was. Er is afgesproken dat er over 3 jaar een voorstel komt voor de herziening van alle begrotingsposten en dat de Europese Commissie (in theorie) een jaar later een beslissing neemt. De looptijd is 7 jaar vanaf 2007. Het is mede door deze (heftige) intern Europese discussie dat Mandelson al die tijd moest schipperen over landbouw en geen toezeggingen kon doen. Dat kan hij blijkbaar nog steeds niet omdat het in het geheel niet zeker is of 2010 haalbaar is.

Unleashing Free Trade Powers…

Verder vond ik het commentaar van de Noord-Amerikaanse minister Allgeier op de nieuwe concepttekst interessant. Ondanks alle kritiek van ontwikkelingsstaten en civil society op het voorafgaande proces beweert hij dat deze concepttekst de WTO in staat stelt “(to take) a set of significant decisions allowing us to move forward to reach our objective of unleashing the power of trade for development” (BBC WORLD plms 12 uur). Dat klinkt als….

Klinkt eigenlijk behoorlijk dreigend: “unleashing the power of free trade”: Op wie worden die ‘krachten’ dan losgelaten? En welke ontwikkeling is precies bedoeld? Die van de transnationale ondernemingen?

Ik neem aan dat de onderhandelingen nog steeds doorgaan en dat het uithoudingsslag wordt. Zal economische macht bepalend zijn of wie de de sterkste zenuwen heeft en de beste coalities sluit?

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Rob Bleijerveld.)