Ga naar de inhoud

Colombia infotour

Van 8 t/m 17 oktober trekt een driekoppige delegatie uit Colombia door Nederland om te vertellen over de huidige situatie in Colombia.

4 min leestijd
Placeholder image

De delegatie zal bestaan uit
* Hector Mondragon, econoom, publicist, adviseur van de Colombiaanse organisaties aangesloten bij Via Campesina
* Edilia mendoza van ANUC-UR, de grootste nationale boerenorganisatie,
* Ana Teresa Reuda van de vrouwenorganisatie OFP.

Deze sprekers zullen 10 plaatsen verspreid over Nederland aandoen (zie programma). Zij zullen ingaan op het vervolg op Plan Colombia en de War on Terrorism in Latijns-Amerika, een evaluatie geven van Colombia na een jaar neo-liberaal bestuur van de regering-Uribe, hun visie op de toekomst van Colombia geven met name op het gebied van landbouw, mensenrechten en de positie van vrouwen. In Amsterdam zal een uitgebreider tweedaags seminar plaatsvinden met meerdere sprekers van o.a. Amnesty International, Transnational Institute, Womens Global Network of Reproductive Rights, Platform Aarde Boer Consument, LASO en Agriterra.

Meer informatie, zodra beschikbaar, is te verkrijgen via e-mail: stopplancolombia@riseup.net, of telefonisch via 06-41526631. Deze tour is georganiseerd door AK2000, Play Fair Europe! Amsterdam, A SEED Europe , LASO, UMP Nijmegen, UMP Maastricht en de Boerengroep.

Colombia in het kort:

Van alle Latijns-Amerikaanse landen is het zonder twijfel Colombia dat het meest overspoeld wordt door politiek geweld en sociale uitsluiting. Het gewapend conflict, dat al meer dan 40 jaar duurt, intensiveert met als gevolg ernstige mensenrechtenschendingen. De voornaamste slachtoffers van de oorlog zijn de sociale bewegingen van het land. Bovendien neemt de sociale ongelijkheid met de dag toe door voortschrijdende neoliberale beleidsmaatregelen.
Tegen deze achtergrond won Alvaro Uribe Velez de presidentiële verkiezingen van 26 mei 2002. Zijn regering wordt gekenmerkt door harde neoliberale politiek, steun aan de Free Trade Area of the Americas (FTAA), groeiende militarisering van het land gestimuleerd door Plan Colombia en brute repressie onder het mom van terrorismebestrijding. Dit beeld van Colombia kan beter begrepen worden als het in een bredere internationale context wordt geplaatst. In het huidige klimaat van wereldwijde verspreiding van neoliberalisme en oorlog is het heel Latijns Amerika dat in economische noodweer verkeerd met ernstige risicos van permanente destabilisatie.
Ondertussen zetten in het hart van het conflict sociale organisaties zich in voor mensenrechten als voedselsoevereiniteit en een bestaan zonder geweld. Ondanks de repressie en economische chaos bouwen zij aan alternatieven die een rechtvaardige en menswaardige vrede tot stand kunnen brengen. Vertegenwoordigers van deze sociale bewegingen komen naar Nederland om te vertellen over de situatie in hun land. Zij zullen spreken over hun werk, hun visie op de toestand in Colombia en hoe zij die willen verbeteren. Ook zullen zij ingaan op wat de rol is van Europese landen -inclusief Nederland-, de Verenigde Staten en multinationale bedrijven in de kritieke situatie in Colombia.
De Colombiaanse delegatie in Nederland zal drie leden tellen. Hector Mondragon is een befaamd econoom en publicist, momenteel werkzaam als adviseur bij Via Campesina Colombia. Edilia Mendoza werkt bij ANUC-UR, de grootste boerenorganisatie van Colombia. Zij zijn in Europa in het kader van een campagne van Via Campesina voor landbouwhervormingen en voedselsoevereiniteit. Als derde spreker komt Ana Teresa Reuda van de OFP, een nationale vrouwenorganisatie. Zij zetten zich in voor de rechten van vrouwen en hun familie en richten zich onder andere op de olie-industrie en het paramilitaire geweld die de stad waar de organisatie ontstaan is, domineren. Ook heeft zij in diverse grote steden volkskeukens opgericht om de bewoners van de groeiende arme wijken van een warme maaltijd te voorzien.

Programma Colombia infotour

Datum: woensdag 8 oktober
Plaats: Maastricht
Wat: Info-avond
Lokatie: Spiegelzaal, Kapoenstraat 2, Faculteit der Cultuurwetenschappen,
Universiteit Maastricht, Kapoenstraat ligt direct in het verlengde van
Het Vrijthof
Tijd: zaal open 19:00 aanvang 19:30
Organisatie: UMP Maastricht
Contact:

Datum: donderdag 9 oktober
Plaats: Den Haag
Wat: Info-avond
Lokatie: International Institute for Social Studies, Kortenaerkade 12
Tijd: 19.30
Organisatie: Play Fair Europe! en ISS
Contact:of blok@iss.nl, tel. 070-4265011

Datum: vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober
Plaats: Amsterdam
Wat: Colombia in Context: 2-daags seminar over Plan Colombia, landbouw en vrouwenstrijd. Met naast de Colombiaanse delegatie o.a. Amnesty International, Transnational Institute, platform Aarde Boer Consument, Agriterra en Womens Global Network for Reproductive Rights
Lokatie: vE90, van Eeghenstraat 90
Tijd: van 10.00 tot 18:00
Organisatie: LASO, Play Fair Europe! en A SEED Europe
Contact:
Datum: vrijdag 10 oktober
Plaats: Leiden
Wat: Benefietfeest voor Infotour Colombia met eerst filmmateriaal over de toestand in Colombia gevolgd door het hard-core punkbandje ILL11 en meer!
Lokatie: Bar&Boos, Koppenhinksteeg 4
Tijd: start 20:00, eind 02:00
Organisatie: AK2000
Contact:
Datum: vrijdag 10 oktober
Plaats: Amsterdam
Wat: Info-avond
Lokatie: Vrankrijk, Spuistraat 116
Tijd: start 21.00
Organisatie: Play Fair Europe!
Contact:
Datum: zondag 12 oktober
Plaats: Leeuwarden
Wat: Info-avond
Lokatie: de Gloppe
Tijd: deur open 19:00 begin 19:30
Organisatie: AK2000
Contact:
Datum: maandag 13 oktober
Plaats: Groningen
Wat: Info-avond
Lokatie: Op Drift
Tijd: 20:00
Organisatie: AK2000
Contact:
Datum: dinsdag 14 oktober
Plaats: Wageningen
Wat: Info-avond met aansluitend discussie
Lokatie: LA13, Lawickse Allee 13 (nieuwe gebouw Studium Generale)
Tijd: 20.00
Organisatie: Boerengroep
Contact:st.boerengroep@wur.nl, tel. 0317-410500

Datum: woensdag 15 oktober
Plaats: Leiden
Wat: Info-avond
Lokatie: Bar&Boos, Koppenhinksteeg 4
Tijd: 21:00
Organisatie: AK2000
Contact:
Datum: donderdag 16 oktober
Plaats: Nijmegen
Wat: Info-middag
Lokatie: Universiteit Nijmegen, Thomas van Aquinostraat 6.00.23
Tijd: van 16.00 tot 18.30
Organisatie: UMP Nijmegen
Contact: