(18 apr 2008) Eén week voor de derde bijeenkomst van de Roundtable on Responsible Soy (RTRS) in Buenos Aires, Argentinië [1], heeft the Global Forest Coalition, een mondiale coalitie van niet-gouvernementele organisaties (NGOs) en inheemse volkerenorganisaties [2], een oproep gestuurd aan NGOs om zich uit het RTRS proces terug te trekken.

De Coalitie stelt dat NGOs door hun steun aan de RTRS de uitbreiding van grootschalige soja monoculturen legitimeren, die leiden tot massale ontbossing, vervuiling door pesticiden, ontvolking van het platteland, ondervoeding en geweldadige landconflicten. Global Forest Coalition roept NGOs op om de overconsumptie van producten als vlees en transportbrandstoffen aan te pakken in continenten als Europa. Europa is de belangrijkste bestemming van Zuid-Amerikaanse soja.

"Het is niet logisch om exportbelastingen te verhogen om de 'sojaficatie´van ons land tegen te gaan, als de steun voor de productie van agrobrandstoffen nog steeds doorgaat, vooral omdat er 9 miljoen hectare extra soja areaal nodig is om de huidige agrodiesel plannen uit te voeren", zo stelt Elba Stancich van de NGO Taller Ecologista in Argentinië. "De voortdurende steun voor het huidige agrarische model vormt het belangrijkste obstakel voor een alternatieve vorm van landbouw, aangezien het kleinschalige en middelgrote producenten dwingt om niet-duurzame productiemethoden te hanteren die gebaseerd zijn op competitie en industrialisatie. In plaats hiervan moeten we ons richten op familiebedrijven die op duurzame wijze met onze gemeenschappelijke natuur omgaan en kwaliteitsvoedsel voor lokale consumptie produceren."

 "Soja monoculturen bedekken 21 miljoen hectare in Brazilië, de op één na grootste producent en exporteur van sojabonen, soja olie en soja meel, en de grootste exporteur van op soja gebaseerde producten als kip, varkensvlees en rundvlees. Soja levert op dit moment ook 80% van de grondstoffen voor de productie van agrodiesel in Brazilië", legt Camila Moreno van de Braziliaanse organisatie Terra di Direitos uit. "Soja wordt algemeen gezien als de belangrijkste oorzaak van de ontbossing van Amazone en het Cerrado landschap in het midden van Brazilië. Het vormt een belangrijke achterliggende oorzaak van het escalerende geweld op het platteland en mensenrechtenschendingen waarmee landconflicten in ons land samengaan. Soja uitbreiding en sojahonger heeft geleid tot de illegale uitbreiding van genetisch gemanipuleerde soja in ons land, met zaden die vanuit Argentinië gesmokkeld worden".

De criteria voor "verantwoorde" soja die op dit moment op de tafel liggen sluiten niet eens genetisch gemodificeerde soja uit, ondanks het feit dat de overweldigende meerderheid van consumenten in Europa genetisch gemodificeerd voedsel verwerpt.

Elias Diaz Peña van Sobrevivencia in Paraguay valt bij: "Wij verwerpen de onverantwoorde nadruk op "duurzame" soja, wat een interne tegenstelling is. Soja is het cement van een typisch noordelijke leefstijl en dieet, en zoals we overal zien, het enige echt criterium dat telt is winst. Er is maar één ding dat nog schandaliger is dan de dramatische effecten van soja op biodiversiteit en traditionele voedsel systemen, en dat is de hypocrisie van Noordelijke consumenten en hun overheden om de naakte waarheid te accepteren."

Volgens Dr. Miguel Lovera, de voorzitter van de Global Forest Coalition, is "De steun van maatschappelijke organisaties aan dit overlegorgaan de legitimatie van een door het bedrijfsleven gedomineerd proces dat tracht een groen tintje te geven aan de verdere uitbreiding van soja in Zuid Amerika en andere continenten, in plaats van duurzame consumptiepatronen te stimuleren die de noodzaak van een dergelijke uitbreiding zouden wegnemen. "Lovera, een Paraguayaanse landbouwkundige, voegt toe: "Certificeringprocessen zijn niet in staat de indirecte gevolgen van soja tegen te gaan, zoals de ontbossing die wordt veroorzaakt door veehouderijen die vanwege de uitbreiding van soja monoculturen verplaatst worden. Wat wij nodig hebben is een drastische vermindering van sojamonoculturen, landhervorming, een verbod op ontbossing in het hele land, alsmede een drastische vermindering in de consumptie van vlees, zuivelproducten en agrodiesel in de landen die aan soja verslaafd zijn."

Voor meer informatie:

* Orin Langelle, Global Forest Coalition, mediacoördinator:  1-802-482-2689/ 1-578-6980 (Engelstalig)

* Dr. Miguel Lovera, voorzitter, Global Forest Coalition: 595-21-663654/ 595-971-201957 (Engels, Spaans, Frans en Nederlands)

* Elias Diaz Pena, directeur environmental program, Sobrevivencia: 595-21-480182 (Engels en Spaans)

* Pablo Valenzuela, mediacoördinator, Sobrevivencia: 595-21-480182

* Elba Stancich, algemeen coördinator, Taller Ecologista - Argentinië: Telefax 54-341-4261475 (Spaans)

Achtergrondinformatie:

1. De derde bijeenkomst van de Rondetafel over Verantwoorde Soja zal op 23 en 24 april plaatsvinden in Buenos Aires, Argentinië. Het proces is afgewezen door de grote meerderheid van maatschappelijke organisaties in de producerende landen, maar 12 NGOs, waaronder 4 internationale natuurbeschermingsorganisaties, zijn nog steeds lid van RTRS. De RTRS heeft ook 48 leden vanuit het bedrijfsleven, waaronder bedrijven met grote belangen in agrodiesel als Shell en BP.

2. Zie ook: www.globalforestcoalition.org

3. Zie ook www.lasojamata.org voor meer informatie over de gevolgen van soja monoculturen en een gezamenlijk statement van meer dan 130 NGOs tegen de RTRS