ImageZoals eerder gemeld heeft de Amerikaanse bond van dokwerkers ILWU besloten om op 1 mei in de havens te staken met als eis de stopzetting van de oorlog in Irak en in Afghanistan. Deze oproep breidt zich nu uit.

De staking van de Dokwerkers-bond wordt in actiekringen in de VS bediscussieerd. Zo blijkt de bond ooit het 'recht' veroverd te hebben om eens per drie maanden een middag te staken, onder het mom van een ledenvergadering, mits dat aan allerlei voorwaarden voldoet. Deze stakingsdag valt ook in die regeling en de staking is dan ook voornamelijk symbolisch.

Toch zullen de havens langs de hele westkust van de VS de acties merken en op veel plekken zijn ook demonstraties. Interessant is ook dat in het besluit van de ILWU om te staken nadrukkelijk vermeld wordt dat "zowel de republikeinen als de demokraten de oorlogen in Irak en Afghanistan financieren."

Ook andere bonden zijn gaan nadenken over de staking, met name binnen de coalitie U.S. Labor Against the War (USLAW) (website: http://www.uslaboragainstwar.org/). Zo heeft de afdeling Vermont van de AFL-CIO (zeg de FNV van de VS) besloten tot staking op te roepen voor die dag

Op Znet legt schrijver Dick Meister uit waarom de staking een bijzonder gebeuren is.Image

The ILWU hopes the dramatic act of shutting down West Coast ports will inspire Americans everywhere to oppose the war. As one longshoreman said, "President Bush wants working and poor folks to fight his war ... the sons and daughters of working-class families. We want them out of harm's way."

Volgens Meister is met name de deelname van AFL-CIO aan de protesten opmerkelijk: For it marks the first time the federation has ever opposed a war, whether the president was a pro-labor Democrat or, as now, an anti-labor Republican. The AFL-CIO was an outspoken supporter of the Vietnam War and of the first Persian Gulf War. Even at the start of the Iraq war, the federation backed Bush. But it soon realized its error.

Anders dan de AFL-CIO is de ILWU is altijd links geweest en tegen de oorlog in Vietnam: The ILWU also was a major opponent of  dictatorial regimes in South and Central America and the apartheid regime in South Africa, its members often refusing to handle cargo coming from or going to those countries. Just recently, ILWU members in Tacoma, Washington, refused for "conscientious reasons" to load cargo headed for the Iraq war zone. Na de moord op G8-demonstrante Carlo Giuliani weigerde ILWU ook een schip uit Italië uit te laden.

We can only hope -- and hope fervently -- that the union's May Day show of strong opposition to the war in Iraq will help prompt millions of others to conclude that they, too, cannot in good conscience support that seemingly endless war.

Website van ILWU voor stakingsdag.

-------------------------- 

En hoe zat het ook alweer met 1 mei? De traditie om op die dag de arbeidsstrijd centraal te zetten, is in 1886 begonnen nadat zeven anarchisten ter dood veroordeeld werden vanwege rellen en een ontploffende bom (die waarschijnlijk door het knokploegbedrijf Pinkertons was geproduceerd) in Chicago . Daar hadden ze geprobeerd de eerste eerste mei te beginnen, zoals twee jaar eerder uitgeroepen was op een congres van de beginnende vakbeweging FOTLU (Federation of Organized Trade and Labour Unions). De inzet was toen een achturige werkdag, waartoe bonden in de VS tot een landelijke staking hadden opgeroepen.

Image