Ga naar de inhoud

Blokkeer de huurverhoging

Huurders en Woningzoekenden hebben het financieel moeilijk door de enorme huurstijgingen de afgelopen twee jaar, blijkt uit een analyse van de Nederlandse Woonbond. In 2014 stegen de huren voor van vrijkomende huurwoningengemiddeld met 22,6 procent. Voor zittende huurders stegen de huren gemiddeld 9,2 procent in twee jaar tijd.

2 min leestijd

(Bron: website woonbond)

Steeds meer huurders zitten financieel in de knel. De Woonbond start daarom vandaag een campagne tegen nieuwe forse huurstijgingen. Het is het derde opeenvolgende jaar waarbij de huren vér boven inflatie kunnen stijgen.

Corporaties verhoogden de huren meer dan particuliere verhuurders. In 2014 stegen de huren in de gereguleerde sector met 4,7 procent bij corporaties tegenover 3,8 procent bij particulieren. In 2013 steeg het volkshuisvestelijk vermogen van woningcorporaties met 12,8 miljard tot 45,3 miljard. Vooral vanwege de sterke stijging van huurinkomsten. Ondanks de verhuurdersheffing is het financiële perspectief van corporaties (maar ook van particuliere verhuurders) de afgelopen twee jaar sterk verbeterd. Er is dus ruimte om de huren dit jaar niet enorm te verhogen.

De gemiddelde prijsstijging van een huurwoning bij komst van een nieuwe huurder met 22,6 procent zorgt ervoor dat huurwoningen bij het wisselen van huurder zo 100 tot 200 euro stijgen. Het aanbod betaalbare huurwoningen staat dan ook onder druk en nieuwe huurders lopen tegen torenhoge prijzen aan.

Steeds meer huurders hebben moeite de hoge huren op te brengen. Dat blijkt ook wel uit het stijgende aantal huisuitzettingen. Met bijna 7.000 huisuitzettingen lag dit in 2013 acht procent hoger dan in 2012. In 2013 bleek uit onderzoek in opdracht van de Woonbond dat 28 procent van de huurders in de gereguleerde sector door de hoge woonlasten minimale kosten voor noodzakelijke uitgaven en sociale participatie niet kunnen betalen. ‘Huurders en woningzoekenden hebben het zwaar voor de kiezen gekregen,’ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. ‘Het roer moet om. Het is tijd dat politiek, én verhuurders verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor betaalbare huren.’

De Woonbond start vandaag de campagne ‘Blokkeer de huurverhoging’ tegen het derde jaar aan enorme huurverhogingen. Deel van deze campagne is een petitie die te ondertekenen is via www.stophuurverhoging.nl. In Utrecht komen morgen tientallen huurdersorganisaties bijeen om acties te plannen tegen de huurstijging. De Woonbond roept verhuurders op huurstijging te matigen en wil dat de politiek het beleid dat torenhoge huurstijgingen mogelijk maakt van tafel haalt.

zie ook: