Ga naar de inhoud

Benetton krijgt z’n land

Uitspraak in de zaak die Benetton heeft aangespannen tegen inheemse bewoners die weigeren te vertrekken. Benetton vs. Mapuches: 1-0

2 min leestijd
Placeholder image

De rechter heeft op 26 mei uitspraak gedaan in een zaak die de strontrijke Italiaanse firma Benetton aangespannen had tegen een familie inheemse bewoners (Mapuches) die weigert om te vertrekken van land dat ze altijd bewoond en bebouwd hebben.
Benetton bezit bijna een miljoen hectare land in Patagonie. De eerste hectares werden in de jaren zeventig aangekocht, ten tijde van de militaire dictatuur (die van papa Zorreguieta ja). Lekker goedkoop. De rechtszaak was een soort proefproces: wat gebeurt er als we verdommen om te vertrekken? Dan kiest de rechter en het systeem voor de multinational. Zoals overal.

“Ze wonen hier niet eens” verklaarde een van de verliezenden familieleden. “Hoe kunnen ze dan grond bezitten, laat staan een miljoen hectare”.

Maar de Mapuches en internationale solidariteitsnetwerken hebben aangekondigd dat dit allerminst de laatste slag is. Het begint nog maar pas. Benetton heeft nu een probleem. Overal beginnen mensen te ontdekken welke harde werkelijkheid er achter het bedrijf zit.

Er is opgeroepen om vestigingen en verkooppunten van het bedrijf aan te grijpen om protest aan te tekenen tegen de praktijken van de multinational. Een lijst van vestigingen en verkooppunten in Nederland is hier te vinden.

Achtergrondinformatie over de hele zaak vind je hier.

Foto’s van de uitspraak zijn te vinden op Indy Argentina

Een eerder op globalinfo verschenen achtergrondartikel vind je hier.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees, XminY.)