ImageOp maandag 15 januari werd het eerste stuk hek geplaatst dat de komende G8-top af moet scheiden van nieuwsgierig publiek. Bij de feestelijkheid waren mensen aanwezigheid van de politie, van media en woordvoerders van de firma's die het hek bouwen. En actievoerders die er meteen een spandoek ophingen en alvast wilden gaan oefenen hoe het hek weer omver te trekken was. 

Dat laatste zal niet meevallen, het geheel is verankerd in beton en wordt bekroond met een rol scheermesdraad. Het hek is 2,5 meter hoog en in totaal 12 kilometer lang. Het kost een miljoen euro per kilometer. Bovendien zullen in totaal 16.000 politieagenten op de been komen om te voorkomen dat de leiders iets van de demonstraties te zien krijgen.


Volgens politiewoordvoerder Abramowski is het hekwerk er "om de top tegen terroristische bedreigingen te beveiligen". Interessant is nog de bevestiging van minister Till Backhaus (spd) dat het niet verboden is over of onder het hek door te klauteren, aangezien de ruimte aan beide kanten van het hek publiek blijft. "Het is meer een middel om de bezoekers te kunnen aansturen". In het Duits: "die Beachtung der Zäune beruhe im rechtlichen sinne auf Freiwilligkeit" (OZ 15/11/06)

De actiegroep die de plaatsing van het eerste element aangreep voor protest, Aktionsgruppe Zauninspektion, ziet in het hekwerk vooral een symbool van de minachting van de G8 voor de slachtoffers die ze veroorzaken, met name als het gaat om het tegenhouden van migranten. De actiegroep stelt op een spandoek aan het hek voor om 'het kapitalisme op te sluiten'. Foto's en tekst zijn hier te vinden.