Ga naar de inhoud

Banken verzamelen onrechtmatig kopieen van paspoorten

De banken verzamelen onrechtmatig kopieen van paspoorten van miljoenen klanten. Als argument voert de Nederlandse Vereniging van Banken aan dat de Wet Identificatie Dienstverlening (WID) van 2003 hiertoe verplicht. Dit is onjuist, zo stelt het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht.

3 min leestijd
Placeholder image

7 augustus 2006 – Persbericht van Meldpunt Misbruik Identificatieplicht

De banken verzamelen onrechtmatig kopieen van paspoorten van miljoenen klanten. Als argument voert de Nederlandse Vereniging van Banken aan dat de Wet Identificatie Dienstverlening (WID) van 2003 hiertoe verplicht. Dit is onjuist, zo stelt het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht.

De WID eist enkel dat bij opening van een rekening de identiteit van de klant wordt vastgesteld als die klant niet bij de bank bekend is.

Zie Postbus 51 WID -punt 5: ‘Wanneer vraag ik mijn klant zich te identificeren? Uitzonderingen: U hoeft een klant niet te identificeren als de client u bekend is, bijvoorbeeld als rekeninghouder van uw instelling, en bij een eerdere gelegenheid is zijn identiteit vastgesteld (alle klanten die een rekening hebben geopend voor 1989 gelden als geidentificeerd)

Identificeren betekent controleren of de naam die de klant opgeeft overeenkomt met die in het getoonde identiteitsbewijs. De wet vraag niet om kopieen. Als men al een afschrift van het identiteitsbewijs geeft, dan voldoet een afschrift zonder vermelding van het sofinummer. Het sofinummer mag alleen gevraagd worden bij het afnemen van financiele diensten, zoals een hypotheek, aandelen of een andere vorm van vermogensbeheer, waarvoor informatie moet worden verstrekt aan de fiscus, volgens de Algemene Wet
Rijksbelastingen (AWR)

Een papieren afschrift verstrekken is iets heel anders dan het laten inscannen van het identiteitsbewijs. Het inscannen van persoonsbewijzen, wat massaal gebeurt, druist ten ene male in tegen de privacybescherming. Het inscannen druist in tegen de wet omdat pasfoto’s, niet voor niks, in beginsel alleen mogen worden gebruikt waarvoor ze zijn afgegeven. In dit geval dus alleen voor het vervaardigen van identiteitskaarten.

Ingescande foto’s kunnen worden gebruikt om in combinatie met camerasystemen hele andere doelen te dienen. Het inscannen van het sofinummer is nu al een inbreuk op de privacy. Zo gauw dit nummer omgezet wordt in het Burger service Nummer zijn hier nog veel meer gegevens dan het
belastingnummer in gevangen, met name gegevens over zorgverzekeringen die weer makkelijk te verbinden zijn aan medische gegevens.

Het CBP heeft de Nederlandse Vereniging van Banken bij brief gevraagd de banken te informeren om hun clienten hier op te wijzen. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt – onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) – toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen.

– Klanten die voor 1989 een rekening openden hoeven zich niet te legitimeren.

– WID vraagt niet om kopieen van identiteitsbewijzen.

– Documenten met pasfoto’s mogen niet zomaar worden ingescand.

Meer informatie:
Meldpunt Misbruik Identificatieplicht

Zie ook: “willen gaan beschikken over het burgerservicenummer http://www.hetverzet.nl/2005/burgerservicenummer2.htm“.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door zie bericht.)