Bijna een week voordat het WEF, het jaarlijkse onderonsje van topmanagers in Davos, begint is er nog steeds geen toestemming om tegen het WEF te demonstreren in Bern.

ImageDe koepel van organisaties die acties tegen het WEF organiseert, had aanstaande zaterdag 22 januari een grote demonstratie willen organiseren in Bern. Het gemeentebestuur heeft echter geweigerd om daar toestemming voor te verlenen. In plaats daarvan was het antwoord van de gemeente, volgens de WEF-tegenstanders "de dreiging om de binnenstad te bezetten met (in eigen woorden van politiecommandant Blumer) 'de grootste politiemacht die deze stad ooit gezien heeft"'. De demonstranten kregen alleen toestemming om bijeen te komen op een "met hekken omringd Bundesplatz-plein". Om daar te komen zouden ze direct vanaf het treinstation "door een toegangsweg met politiekordon gesluisd worden".
De demonstranten hebben deze optie kwaad van de hand gewezen. "Niemand wil in een kooi demonstreren" (zie persverklaring anti-WEF Bundnis).
En roept nu op om op zoveel mogelijk plekken "fantasievolle blokkade-acties" te houden. Vorig jaar werd voor het eerst een poging gedaan om WEF-gangers bij het vliegveld van Zurich tegen te houden op hun weg naar het bergoord Davos (zie artikel vorig jaar).

Verder duiken er nu meerdere decentrale demonstraties op, en zal Bern aanstaande donderdag toneel zijn van een 'radioballet' (een demonstraties waarbij de demonstranten via een radiozender regieaanwijzingen krijgen, als ze tenminste een draagbare radio met koptelefoon bij zich hebben).

Demonstraties zijn nu gepland in Zurich, Basel en Davos zelf (zie agenda)

Er is een kleine demonstratie gepland in Davos zelf en een actietheatervoorstelling door de groep Dadavos. Daarvoor zijn vergunningen verleend. In voorgaande jaren was er ook toestemming om te demonstreren maar werden de meeste demonstranten desondanks tegengehouden (veelal met zware middelen als traangas en rubberkogels) op het treinstation beneden in het dal. Om die reden hadden de meeste organisaties dit jaar afgezien van weer een vergeefse poging om op de berg te belanden, en de demonstratie in Bern gepland.

Het WEF zelf is van 26-30 januari en zal weer duizenden deelnemers tellen, en honderden 'workshops' (website WEF). Een van de zes voorzitters is dhr. William H. Gates (de andere vijf resp. directeur van Infosys Technologies, Olayan Financing Company, Citigroup, de New York Stock Exchange en Novartis). In Davos mengt deze doorsnede van de wereldbevolking zich voor het knappend haardvuur met een keur aan door henzelf uitgenodigde politici, mediabobo's en dergelijke. Af en toe zit er ook een verdwaalde artiest tussen al is de bekende drager van hippe brillen Bono V. dit jaar nog niet op de gastenlijst gesignaleerd. De meeste superrijken vliegen aan per helikopter vanaf vliegveld Kloten bij Zurich en zullen dus geen enkel contact met het klootjesvolk kunnen maken. Maar als het zwaar mist of sneeuwt moet alles per limousine de berg op en ontstaan er regelmatig files van miljonairs in het sneeuwlandschap...

Websites met meer informatie: http://gipfelblockade.net en http://www.antiwef05.ch/

Aanvulling

Ondanks een verbod op demonstraties hebben afgelopen zaterdag duizenden mensen in Bern gedemonstreerd tegen het World Economic Forum Dat over enkele dagen in Davos begint. Er zijn enkele tientallen mensen gearresteerd. Volgens kranten op zondag bedroeg het aantal arrestanten tenminste 84 (Zie persbericht van Demonstratieverbond tegen WEF.

Nadat de centrale demonstratie in Bern op zaterdag geen vergunning had gekregen van de (rood-groene) stadsbestuur, had de koepel die de demonstratie organiseerde opgeroepen om "decentrale fantasievolle akties" te organiseren. De stad was door politie, die deels begeleid werd door militaire voertuigen, in een soort noodtoestand omgetoverd en op vele plekken werden groepen demonstranten omsingeld en deels opgepakt. Al op het Centraal Station stonden politieteams om aanreizende demonstranten op te vangen. Zie hier een gedetailleerd overzicht van acties in Bern op zaterdag.

Hoewel hier en daar schermutselingen met de politie voorkwamen, vooral als deze groepjes demonstranten omsingelde, zijn er geen grootschalige rellen uitgebroken. Ruiten van banken werden ook niet ingegooid, maar hier en daar volgeplakt met posters met het opschrift "kapot!".

Onder de arrestanten bevond zich onder meer een duo dat "verzetspoezie" voorlas in de stad. Er is ook melding gemaakt van het feit dat er een politiehond losgelaten is op arrestanten in een politiecel op bureau Neufeld. Dit zou door de politie zelf bevestigd zijn volgens het nieuwsoverzicht op de website Gipfelblockade. Een deel van de arrestanten is na enkele uren weer vrijgelaten. Politie maakte melding van de noodzaak om mensen te arresteren omdat ze bij fouillering gevaarlijke zaken bij zich bleken te hebben, zoals viltstiften.
Ook in Davos zelf heeft een groep van 80 personen gedemonstreerd, bijeengeroepen door een lokale groep.

De akties in Bern begonnen al afgelopen donderdag met een radioballet waarbij demonstranten via een draagbare radio met koptelefoon regieaanwijzingen kregen.

De komende dagen zijn nog meer demonstraties en acties gepland tegen het WEF (zie hier een agenda

Meer nieuws en foto's op Indy-Zwitserland.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)