Ga naar de inhoud

Anti G8-kamp Camp Inski groot succes

Bijna een jaar voor de eigenlijke G8-top in Duitsland, hebben tegenstanders zich al danig zitten voorbereiden om ertegen te ageren.

4 min leestijd
Placeholder image

ImageVan 4-13 augustus hebben honderden actievoerders onder uitstekende en primitieve omstandigheden gekampeerd in noord-Duitsland. Volgens een eerste verslag op de website gipfelsoli hebben in totaal meer dan 1000 mensen aan het kamp deelgenomen. Er was op de drukste dagen een permanente bewoning van tussen de 500 en 600 mensen. Er waren mensen uit tenminste 16 landen, die samen zo’n 150 workshops en bijeenkomsten hielden. Daarnaast werd er ook nog een heel stel acties vanuit het kamp gevoerd.

Het kamp was georganiseerd ter voorbereiding van acties tegen de G8 als deze volgend jaar in juni zal proberen neer te strijken in de badplaats Heiligendamm in het poepsjieke hotel Kempinski aldaar.

In het kamp werd zowel praktisch als inhoudelijk gewerkt aan voorbereidingen voor het verzet van komend jaar. Het bijzondere aan het kamp was dat deze zich voor het eerst (sinds lange tijd) niet alleen richtte op de anarchistische directe-actievoerder, maar ook mensen van meer gematigde ngo’s als Attac en van marxistisch geinspireerde clubjes. Desondanks hoorde het overgrote deel van de bezoekers tot het anarchistische/autonome deel en deden deze ook zo’n beetje al het werk op het kamp, gewend als ze zijn in het snel en effectief opzetten en draaien van dit soort actiekampen. Het is de bedoeling om volgend jaar vanuit een structuur van ‘eenheid in verscheidenheid’ te werken. Er zal onder andere een (of meerdere) kamp(en) komen waar tenminste zo’n 15.000 mensen verwacht worden, naast massa-demonstraties die nog veel meer mensen zullen tellen. Het gerucht gaat dat de staat 35.000 politieagenten voor de beveiliging in zal gaan zetten.

Hoewel het programma voor het grootste deel vloeiend en vreedzaam verliep, was het niet altijd pais en vree. De oorspronkelijk geplande bargroep vertrok vroegtijdig toen bleek dat ze de opbrengst niet zelf mochten houden voor hun eigen politieke project (om vervangen te worden door een perfect werkende geïmproviseerde groep). En de te verwachten clash rond het standpunt ten aanzien van Israel – in Duitsland natuurlijk terecht een gevoelig thema – en de oorlog tegen Libanon, escaleerde al snel toen leden van de (pro-Israelische) ‘Anti-Deutsche’ ‘snachts een spandoek weghaalden en in de plee gooiden. Op een hectische vergadering de volgende avond, dinsdag 8 augustus, werd uiteindelijk besloten de strijdbijl niet op het kamp meer te zwaaien. Op verzoek van de ‘buitenlandse’ aanwezigen domineerde het thema verder nauwelijks het programma.

Er werd ook driftig internationaal genetwerkt om effectieve actiestructuren op te bouwen. Ook vanuit Nederland waren er mensen aanwezig. Zij zullen onder het etiket ‘Dissent-Nl’ (dat vorig jaar al diende voor aansluiting bij de protesten in Gleneagles) in september verslag uitbrengen en vergaderingen beleggen om verder aan de slag te gaan. Een eerste werk-vergadering is gepland op dinsdagavond 12 september om 20.00 uur in Utrecht (plaats nog aan te kondigen). In oktober zal een nieuwe ronde info-avonden van de Duitse dissent-infotour plaatsvinden en in december (1-3) zal op het 2e 2.Dh5-festival het verzet tegen de G8 een belangrijke plaats in het programma krijgen.

Op vrijdag 11 augustus vertrok een groot deel van het kamp, deels per openbaar vervoer, naar het nu al beruchte badoord om het conferentieoord Hotel Kempinski met een bezoek te vereren. Duwen en trekken met de politie begon onderweg al toen zo’n 200 demonstranten het stoomtreintje (de Molli geheten) namen om de laatste 8 kilometer van Bad Doberan naar het badoord te nemen en de politie de trein halverwege stilzette en iedereen eerst uit moest stappen en vervolgens een kaartje moest kopen. Bij Heiligendamm aangekomen werd het nog een dolle boel: tientallen mensen sprongen naakt in zee, de beveiligingsdienst kreeg clowns in de nek en een belendende villa werd kortstondig gekraakt. Ook werd er een solidariteitsboodschap voorgelezen van de enige overlevende van de oorspronkelijke (joodse) familie die het hotel bezat. De nazi’s hebben het in de 2e Wereldoorlog afgepakt en nooit teruggegeven…

Op de terugweg naar het kamp werd een van de treinen waarin de demonstranten reisden langdurig door een speciaal in het zwart gekleed politieknokteam tegengehouden. Ze deden meerdere pogingen om de trein binnen te dringen, en spoten daarbij met pepperspray. Pas na onderhandelingen werd bereikt dat ze de boel weer lieten rijden. Andere acties betroffen een demonstratie tegen een uitzetbajes in Rostock, tegen gentechproefvelden in de buurt en tegen fascisten in Wismar. Ook werd een tentoonstelling van nazi-beeldhouwer Arno Breker “met dank aan de internationale G8-tegenstanders” gesloten.

Wat links naar verdere verslagen (meest Duitstalig):

Schets van de eerste paar dagen: link

Filmpje demo tegen abschiebelager Rostock 8 augustus: link

gentech-actie

Sluiten poging tot eerherstel Arno Breker: link

Zwemmen bij Heiligendamm (11 augustus): link.

Hier kun je zien wat de bewoners van Heiligendamm van de zelf van de komende top vinden.

Een cluster Engelse verslagen.

Website Camp: www.camp06.org/ link
Website Duitse globaliseringsactivisten: gipfelsoli.org
Nederland: globalinfo.nl

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Globalinfo.)