Ga naar de inhoud

Amazon noir: de grote boekenroof

Net uitgespookt: slimme computeractivisten rippen amazon van z’n eigen boeken en bieden die vervolgens gratis op internet aan.

2 min leestijd
Placeholder image

Image(anti-)copyright activisten hebben op een ingewikkelde manier toegeslagen. Amazon.com is de grootste online boeken’winkel’ op aarde. Maar omdat ze nog niet genoeg aandeel weggesnoept hadden van de gewone handel, boden ze sinds enige tijd aan om ook ‘in’ de aangeboden boeken te zoeken op trefwoord (zodat de klant kon kijken of die het boek wel kon gebruiken of niet). Dat wordt SIB (Search Inside Book) genoemd. Een paar technisch onderlegde internetactivisten (rond uebermorgen.com) ontwikkelden daarmee een legale boekensteelmachine. Of eigenlijke, verklaarden ze later, “zijn we dieven van het onzichtbare”.

Alle details, interviews (en de uiteindelijke overwinning van Amazon) zijn te vinden op een speciaal voor de operatie opgezette website: amazon noir.

de techniek
Bij Amazon.com kreeg je maar toegang tot een heel klein stukje van het boek. De machine van amazone noir bestookt de website met aanvragen voor het boek (tussen de 5000 en 10.000 per boek) en puzzelt ze vervolgens weer in de goede volgorde in elkaar. De zo legaal verkregen boeken, werden vervolgens gratis als pdf op p2p-platforms aangeboden (Gnutella/G2, BitTorrent, FastTrack, ed2k)

Tussen april en oktober 2006 werden zo meer dan 3000 boeken ‘bevrijd’. Amazon liet dat natuurlijk niet zomaar toe en probeerde van alles – zowel technisch als juridisch – om de operatie te stoppen. Uiteindelijk is de boel na veel geharrewar buiten de rechtbank om geregeld, tegen de zin van een deel van de activisten in. Om die reden brengen ze het nu naar buiten, hoewel onderdeel van de dealwas dat er geen ruchtbaarheid aan gegeven zou worden. Amazon zou de techniek nu voor een onbekend bedrag afgekocht hebben.

Volgens de verklaring op de website van de actie is Amazon daarmee uiteindelijk toch de winnaar van het duel geworden “and drove off into the blistering sun with the beautiful femme fatale, the seductive and erotic massmedia.”

De vraag is natuurlijk hoeveel van dit filmscript echt gebeurd is, en welk deel er alleen in de media bijgefantaseerd werd…

(zie voor meer Amazon Noir)

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)