ImageBij acties tegen de vrijhandels- en veiligheidstop bij Ottawa in Quebec, Canada, zijn drie politie-infiltranten ontmaskerd.

De afgelopen week is er een topconferentie gehouden in kasteel Montebello, bij Ottawa in Quebec, Canada, waar de regeringsleiders van de VS, Canada en Mexico samen met topmanagers hebben zitten praten over een 'Security and Prosperity Partnership' (SPP). Er zijn veel acties en demonstraties rond de top geweest, waarvan sommige uitmondden in schermutselingen met de politie.

Op een voor de gelegenheid ingestelde indymedia-website is alles goed te volgen.

Flinke commotie is nu ontstaan door de gefilmde ontdekking van een drietal politie-infiltranten op een van de demonstraties op 20 augustus. Een van hen heeft een steen in zijn hand. Aanvankelijk ontkende de politie betrokkenheid bij de kerels, maar nadat Canadese vakbonden een persconferentie belegden en een video op youtube veel aandacht trok erkende een politiewoordvoerder dat het hun mannetjes waren.

Foto's van het gebeuren

Het incident lijkt op een vergelijkbare politieblunder bij de protesten tegen de G8-top in Heiligendamm. Evenals toen ontkent de politie dat de mannen ook betrokken zouden zijn bij provocaties. Het is nog steeds onduidelijk van welke politie-afdeling (of leger of geheime dienst) de agenten waren.

De mannen waren niet erg goed vermomd.

foto van www.cupe.ca
arrestatie van de nepdemonstranten: ze hebben dezelfde schoenen als de politie
Zo hadden ze dezelfde laarzen als de politie aan. Toen een voorman van de vakbond een poging deed om ze het doek van het gezicht af te trekken, haalde een van de infiltranten naar de man uit. Op de film is te zien hoe ze worden uitgejouwd door 'echte' vermomde demonstranten. Uiteindelijk werden ze door collega-agenten 'ingerekend' en afgevoerd, en om de hoek waarschijnlijk weer vrijgelaten. Op de lijst van (vier) 'echte' arrestanten die de politie aan de media gegeven heeft, komen ze in ieder geval niet voor. Jaggi Singh, betrokken bij het organiseren van sommige van de demonstraties, vermoedt dat ze bezig waren om gevechten uit te lokken zodat de politie daarna hard op zou kunnen treden tegen de demonstranten. (bron)

De topconferentie is bedoeld om een combinatie van vrijhandel en 'veiligheidsmaatregelen' tussen de drie landen te bereiken, of zoals ze het zelf noemen: "de grenzen te sluiten voor terrorisme en te openen voor handel". De dienstenvakbond NUPGE noemt het project en de top "a disturbing mixture of government officials, big business, and the defence departments and defence industries."

Een grote hoeveelheid zwaarbewapende politieagenten heeft demonstranten op een afstand gehouden. De Canadese premier Harper liet zich schamper uit over de demonstranten buiten; hij verklaarde er niets van gemerkt te hebben en noemde ze 'zielig' ('sad').