De dag voordat de WTO-top in Cancun aanbreekt - 9 september - is uitgeroepen tot internationale actiedag. In Nederland zal om 15.00 uur een zakenmannenoptocht beginnen.

ImageDen Haag, 9 september: actie tegen WTO top in Cancún

Op 10 september zal de vijfde ministeriële conferentie van de WTO van start gaan in het Mexicaanse Cancún. Verdere liberalisering van de economie staat daar op de agenda, en zelfs uitbreiding van de WTO naar allerhande nieuwe onderwerpen als investeringen. Afspraken in Cancún zullen vergaande gevolgen voor de hele wereld hebben. Dit kunnen we niet zomaar laten gebeuren. Er zijn dan ook oproepen om in de week waarop de conferentie begint, wereldwijd actie te voeren. Ook in Nederland zal een leuke actie plaatsvinden. Maar we kunnen nog veel hulp gebruiken en hopen uiteraard dat jij ook komt.

* lokatie: Den Haag, verzamelen voor het Centraal Station en vervolgens naar Economische Zaken en Landbouw. (Landbouw vormt de hoofddiscussie en voornaamste struikelblok tijdens de WTO-top en Economische Zaken is er uiteraard ook nauw bij betrokken.)
* datum actie: dinsdag 9 September. Internationaal is er opgeroepen op deze dag iets te doen. Het is een dinsdag, moeilijk voor de mobilisatie maar bij een ministerie is het wel leuk als je niet voor een leeg gebouw staat.
* tijd: 15:00 verzamelen

We houden een ludiek feest voor de Ministeries van Economische Zaken en Landbouw. Er moet gevierd worden dat de belangen van het ons bedrijfsleven weer worden veiliggesteld en dat de rijken nog rijker gaan worden. Om een beetje aansluiting te vinden bij het ministerie van Economische Zaken en haar rijke vrienden roepen we iedereen op om in pak te komen of om anderszins net gekleed te gaan. Verder raden we aan zelf champagne mee te nemen. Voor muziek en feestattributen zal worden gezorgd.

De groep zal als vrolijke stoet naar het Ministerie van Economische Zaken lopen. Dit is geen grote afstand, maar we hebben geen haast en een polonaise is niet zo snel. De Ministers en hoogste ambtenaren zijn natuurlijk naar Cancún, maar de rest van de ambtenaren heeft de laatste maanden hard gewerkt en heeft het dan ook verdiend om naar buiten te komen om zich in het feestgedruis te storten.

Als aanvulling op deze jubel-actie is er een folder met achtergrondinformatie over de WTO, de internationale landbouw-problematiek en de problemen met vrijhandel en investereningen
gemaakt. Deze folder is bedoeld om een breder publiek over het onderwerp voor in te lichten, zowel in de weken voor de top, als op straat tijdens de actie. De folder wordt uiteraard iets serieuzer van opzet dan de actie.
Er is ook een poster om op te roepen voor de actie. Poster en folder zijn vanaf 23 augustus op te halen bij het Fort, het Lab en XminY in Amsterdam en bij de Rooie Rat in Utrecht. Hulp bij verspreiden is meer dan welkom. Neem hiervoor contact op met of 06-13039790.

Tips voor de deelnemers:
* cider en andere bubbeltjes-dranken zijn goedkoper dan champagne, maar knallen minstens even goed
* als je geen pak of mantelpakje hebt kun je er misschien eentje vinden bij een tweedehands-winkel.
* een likje gel in je haar doet wonderen
* feestwinkels hebben meer leuke attributen, ook voor zakenlui.
* uiteraard is iedereen welkom om een eigen bijdrage te leveren aan de actie; een feestelijk spandoek of grote pop van een van onze idolen in Mexico.

In Amsterdam kun je elke maandag meehelpen met de voorbereidingen. Vanaf 12.00 's middags tot 17.00 is het Lab (Jodenbreestraat 24, onder het Fort van Sjakoo) dan open als infopunt en werkplaats voor WTO-acties

Hiernaast zullen er in hetzelfde Lab elke donderdagavond om 20:00 uur inhoudelijke voorbereidingen plaatsvinden. De onderwerpen zijn:
* 21 augustus: Investeringen,
* 28 augustus: de wankele fundamenten van vrijhandel
* 4 september: De Nederlandse Delegatie.

Komt Allen!

Voor recente informatie over de WTO-onderhandelingen kun je wekelijkse WTO-zip lezen. Te vinden ophttp://www.globalinfo.nl en per email te ontvangen door een emailtje te sturen naar

Email:

aanvulling

Help mee affiches en folders over WTO te verspreiden

Vers van de pers zijn spetterende affiches en inforamtieve folders over de Wereldhandelsorganisatie WTO die aanstaande september in Mexico bijeenkomt om de wereld verder tot een paradijs voor zakenmannen te maken.

De poster is vooral om de aandacht te vestigen op de openbare actie die op 9 september in Den Haag plaats zal vinden (zie http://www.indymedia.nl/nl/2003/08/13384.shtml) De folder legt uit wat er mis is met de WTO (voor tekst zie: http://www.globalinfo.nl/article/articleview/186/1/1/ )

Wil je helpen om affiches en posters te verspreiden, dan kun je ze op een paar adressen afhalen, of bestellen. Voor het geval je ze in je eigen plaats verder wilt verspreiden, kun je natuurlijk ook grotere aantallen bestellen. Geef je bestelling door aan(duidelijk vermelden: naam en adres en hoeveel posters en folders je wilt).

Je kunt ze ook komen afhalen in het Fort van Sjakoo en het Lab daaronder (jodenbreestraat 24 Amsterdam. open vanaf 12.00 uur). Verder zullen ze vanaf maandagmiddag beschikbaar zijn in de Rooie Rat (Oudegracht 36) en het ACU in Utrecht en een nog nader te duiden plek in Den Haag. Nieuwe afhaal-adressen zullen hieronder vermeld worden.

Niet zeuren, organiseren!(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door ASEED.)