Ga naar de inhoud

35.000 mensen tegen Bolkestein in Berlijn

Aanstaande dinsdag vergadert het Europees Parlement over de Dienstenrichtlijn van Bolkestein. De eerste demonstraties daartegen waren dit weekend.

2 min leestijd
Placeholder image

35.000 mensen (volgens nieuwssite nu.nl) hebben afgelopen zaterdag 11 februari in Berlijn gedemonstreerd tegen ‘Bolkestein’ (= de Europese richtlijn die deze regent voor zijn zakenmannenvriendjes heeft voorgesteld).

Zie hier een eerste verslag en foto’s. En hier vind je een verzamelfeature. In Straatsburg demonstreerden zo’n 7000 mensen (volgens de politie, foto’s). Andere bronnen (zoals Attac-Frankrijk) hebben 10.000 of 15.000 mensen geteld.

Aanstaande dinsdag 14 februari, als de richtlijn in Straatsburg door het Europees Parlement wordt behandeld, staat er daar een nog grotere demonstratie te gebeuren. Deze wordt georganiseerd door de
Europese vakbondskoepel ETUC.

Ook de FNV roept op, en verzorgt transport, voor leden gratis: zie hun website.

Je kunt desgewenst dinsdag nog met met de trein heen en weer.

De Bolkesteinrichtlijn zoals onze ouwe (neo)liberaal die oorspronkelijk opgesteld had, gaf ondernemers ongekende vrijheid om vestigingen te openen en diensten aan te bieden in andere landen binnen Europa, zonder nog aan de daar bestaande wet- en regelgeving te hoeven voldoen. Inmiddels is onder druk van acties en kritiek de richtlijn wat afgezwakt. Een aantal sectoren is voorlopig uitgesloten van de richtlijn, waaronder transport en gezondheidszorg.

Achtergrondinformatie in het Nederlands vind je op de website van het Platform tegen de Dienstenrichtlijn (website Platform).

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Globalinfo.)