Image

Komend jaar kunt u een lawine aan pro-EU-propaganda verwachten. Dat heeft staatssecretaris Timmermans in ieder geval aan het parlement laten weten, nadat in Lissabon een vedrag ondertekend werd dat grotendeels overeenkomt met de grondwet die de Nederlandse kiezers eerder massaal verwierpen.

Bijna terloops werd deze maand bij op de EU-top in Lissabon alsnog het verdrag ondertekend dat eerder bij referenda ruimschoots door de burgers van Frankrijk en Nederland verworpen werd.

In een opiniestuk in Trouw krijgt het verdrag dan ook een slechte recensie van een aantal initiatiefnemers van het referendum van 2005. Enkele professionele belangenbehartigers van de EU mogen dat 10 dagen later weer het riet in sussen.

Ondertussen lijkt het Nederlandse parlement ook tevredegesteld door een Brief aan de 2e Kamer van de verantwoordelijke staatssecretaris Frans Timmermans (PvdA).

In zijn 'Brief aan parlement' kondigt hij glunderend aan dat er komend jaar een peperdure propaganda-operatie (pdf) losgelaten wordt op de Nederlandse burgers.

Zoals het rechtgeaarde regenten betaamt, zijn ze van mening dat er niets mankeert aan hun eigen beleid, doch dat de burger het nog niet goed snapt.

Komend jaar kunt u dus een lawine aan pro-EU-verhalen verwachten. En ze proberen die deze keer wat hipper te verpakken dan tijdens het referendum. Timmermans meldt alvast "gesprekken in buurthuizen en cafés, maar ook via sportverenigingen, het internet, met podcasts, op Hyves, via Youtube of Myspace". Toe maar, die heeft even een paar klokken horen luiden! Ook de scholieren zullen bewerkt gaan worden: (NRC:) "Verder stelt de staatssecretaris „zich tot doel de positie van Europa in het onderwijs structureel te verbeteren." Scholen krijgen bezoek van een ‘roadshow’, „om leerlingen en docenten op een actieve en aantrekkelijke wijze kennis te laten maken met Europa"."

De EU kennende zal er wel weer een groot deel van het budget verzanden in onvruchtbare IT-structuren. Maar desondanks gaat de staat dus op oorlogspad met (NRC) "2 miljoen euro en een consortium communicatiebureaus".

Wie ondertussen alle 287 pagina's van het nieuwe verdrag wil lezen: hier heb je'm als pdf.

Timmermans zelf heeft een EU-weblog.