(en ander nieuws van WTO-tegenstanders, en ....-voorstander)

Op 8 december begon de People's Action Week van de Hong Kong People's Alliance on WTO (HKPA). 3000 tot 7000 mensen liepen afgelopen zondag mee in de eerste demonstratie. Op dinsdag 13 en op zondag 18 december wordt er weer gedemonstreerd.

Naar schatting 3000 tot 7000 mensen demonstreerden zondag in Hong Kong tegen de WTO. Het was de eerste demonstratie van de Hong Kong People's Alliance on WTO (HKPA) gehouden in het kader van de People's Action Week. Een van de hoofdthema's was het verbeteren van de loon, werkomstandigheden en rechtspositie van migrantenarbeiders. De demonstratie - die zonder problemen verliep - was een carnavalesk geheel en er werden vele leuzen geroepen tegen de handelsliberalisering en de gevolgen daarvan.
Maandag en dinsdag worden nog veel meer activisten verwacht in Hong Kong en op dinsdag 13 en op zondag 18 december zal er weer gedemonstreerd worden.

Leuzen

Op de website radiohongkong zijn een paar voorbeelden te vinden van leuzen die geroepen werden (als "Dum-dum-dum-taka-tak-tak-tak! Down-down-down WTO!" en "Junk the WTO, Life is not for sale") en rondgedragen bordteksten/spandoeken.

Een groep Zuidkoreaanse boeren die gekant is tegen opening van de landbouwmarkt en droeg dat uit op een bord met daarop de tekst "This hamburger is made of people's meat. Can you enjoy it?" Het bord toont een hamburger gemaakt van handen en voeten.
Een Britse activist ging gekleed als kip en hield een bord omhoog: "WTO: gevaarlijker dan vogelgriep!"
Activisten van de Indonesian Migrants' Workers Union droegen een gigantische rood-bruine spin met een monsterlijke kop, de WTO voorstellend. Ze zongen "Sink WTO now!" begeleid door drums and cymbaal.
Leden van de Indiase boerenorganisatie Tamil Nadu Dalit Women's Movement die opening van de Indiase landbouwmarkt destructief vinden uitpakken voor boeren riepen "De WTO uit landbouw!".

People's Action Week

De HKPA is een platform van een paar honderd maatschappelijke organisaties, aktiegroepen en sociale bewegingen uit de hele wereld. Het HKPA organiseert de zogenaamde People's Action Week, het volksalternatief van vele plaatselijke en internationale organisaties voor de Zesde Ministers Conferentie van de WTO. Het loopt van 8 tot en met 18 december en omvat een uitgebreid scala aanbod van workshops, seminars, en culturele gebeurtenissen die zich richten op de gevolgen van de WTO voor de levens van mensen wereldwijd. Hier is het programmaoverzicht te vinden.

Straatgeweld?

Op de weblog van de HKPA zijn een aantal media-berichten opgenomen ("Activists pledge peace as WTO violence fears grow," door Jonathan Cheng, The Standard, 7 december 2005 en "WTO meeting will bring scores of events to HK," door Teddy Ng, CHINAdaily, van 7 december 2005) met 'straatgeweld' en politievoorbereidingen als thema.

Door vertegenwoordigers van het HKPA wordt geklaagd over de nadruk die de autoriteiten en mainstream-pers in HK op potentieel straatgeweld door demonstranten en activisten leggen. De HKPA en afzondelijke organisaties verklaarden herhaaldelijk dat - hoewel ze niets kunnen garanderen - men hier is om tegen de WTO te protesteren en dat de organisaties die onderdeel zijn van de HKPA niet uit zijn op het uitoefenen van geweld.

De pers gaat er echter van uit dat recente gebeurtenissen in Zuid-Korea hun schaduw vooruit werpen. Drie 3 weken geleden waren daar ernstige rellen tussen 15.000 kwade boeren en de relpolitie tijdens een APEC-top, van de staten rondom de Pacifische Oceaan (Zie bijvoorbeeld: "APEC: mass protests and political tension in South Korea," door John Chan, 25 november 2005).

Stemmingmakerij

Politiefunktionarissen uit Hong Kong gingen op bezoek bij hun Zuidkoreaanse collega's om te kijken hoe die de zaken daar aanpakken. Daarbij zijn video- en foto-opnames gemaakt van "notoire relschoppers" en is er een lijst opgesteld van tenminste 300 "ongewenste actvisten" (die zouden meteen na aankomst in HK uitgewezen worden). Jeon, die de Koreaanse activisten vertegenwoordigt die naar Hong Kong zullen afreizen, herhaalde echter dat de boeren zich op geweldloze akties toe zullen leggen en op het uitdelen van pamfletten waarin duidelijk gemaakt wordt hoe de WTO-akkoorden en -regels ingrijpen in hun leven. (De eerste mensen zijn al tegengehouden: 8 leden van de Coalition for Migrants Rights uit Nepal en Pakistan kregen geen inreisvisum).

Er wordt flink stemming gemaakt door de politie. De leiding zou ervan uitgaan dat het korps tijdens de WTO-protesten mogelijk haar grootste operatie tot nu toe zal uitvoeren... (Zie bijvoorbeeld: "HK gearing up to host WTO ministerial meeting," van 5 december 2005). Deels is dat toe te schrijven aan de komst van de ministers en het voorkomen van eventuele terrorische aanvallen ("medium risiko-niveau"). Maar de afgelopen eerste december demonstreerden er nog 100.000 tot 250.000 bewoners uit Hong Kong voor demokratie, een aantal dat vele malen groter is dan dat wat nu verwacht wordt.. Elizabeth Tang, voorzitter van de Hong Kong People's Alliance on WTO, verwacht dat er op 11, 13 en 18 december hooguit 7 tot 10000 demonstranten zullen zijn....

De organisatoren van het HKPA bereiden zich voor de zekerheid voor en leggen uit defensieve overwegingen voorraden aan van EHBO-kits, chirurgische maskers, handdoeken, flessen water en zelfs helmen. De HKPA woordvoerdster benadrukt dat het platform een faciliterende funktie heeft en niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor wat anderen doen of laten.


Foto's van de demonstratie van 11 december zijn te vinden op:

- 1
- 2
- 3 (en sfeerverslag)
- 4 (foto: WTO heeft wereld in zijn greep...)
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13


Akties elders:

- Manila 9 december
(met foto van demonstranten)
- "videoclip over Gerechtigkeit jetzt!"-aktie van 36 Duitse organisaties op 9 december in Berlin
- demonstratie in Brussel 10 december (foto's en verslag)
- eenmansaktie van WTO-voorstander (verslag)

En verder:

De eerste weblog van Rianne Fokker, NGO-vertegenwoordiger in de Nederlandse regeringsdelegatie

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door WTO.Zip redactie.)