Twee stukken uit wto.zip over de privatisering van water. Dat blijkt in nederland verboden volgens de Waterleidingwet. En in Uruguay heeft de bevolking in een referendum voor een wet gestemd die privatisering verbiedt.
(Dit is het openingsstuk van het nieuwe nummer van de gratis krant klasse! )
foto: Hans Foto
Aan elk imperium komt een einde. Zelfs de machtigste, de grootste, die de meeste militaire pracht en praal tentoonstelden, zijn uiteindelijk verdwenen; door de knieen gegaan, afgebrokkeld, soms rechtstreeks verslagen maar meestal simpelweg over de houdbaarheidsdatum heen geraakt en in de steek gelaten door hun eigen onderdanen.
Er ontbreekt een belangrijk element in de vele discussies en voorstellen over de hervorming van het financiële systeem en het voorkomen van de uitbreiding van de financiële crisis. Er wordt namelijk niet gediscussieerd over de veelomvattende liberalisering en deregulering van financiële diensten, kapitaalbewegingen en de internationale financiële industrie via GATS en vrijhandelsakkoorden (FTA’s).
De toekomst van het Europese toelatingsbeleid voor migranten van buiten
de EU werd deze week wat duidelijker door het voorgestelde 'blue card'
systeem: alleen mensen die kunnen aantonen hier veel geld te gaan
verdienen, mogen nog in Europa komen werken. Het zijn de contouren van
een nieuwe fase in de oorlog tegen arme en economisch onrendabele
mensen, die zowel landelijk als internationaal gevoerd wordt.
Oxfam is een internationaal netwerk van ontwikkelingsorganisaties waarvan in Nederland de NOVIB lid is. In april bracht Oxfam een rapport uit over wereldhandel, dat felle commentaren veroorzaakte. Een overzicht van de discussie:
Klinisch psycholoog en psychoanalyticus Paul Verheaghe onderzoekt in zijn nieuwe boek op een doordachte wijze de effecten van dertig jaar neoliberalisme en haar organisatie van arbeid en maatschappij op onze identiteit. Verhaeghe stelt dat er geen wezenlijke menselijke identiteit is; wie wij worden hangt grotendeels af van onze omgeving. Identiteit is dus steeds een product, een constructie op grond van een wisselwerking tussen degene die de identiteit draagt en de ruimere omgeving. Daarnaast is de mens volgens Verhaeghe van nature goed, het is de postmoderne maatschappij die ons slecht maakt.
Weer een overschreden WTO-deadline; de Doha Ronde blijft maar rondjes draaien, zonder einde...
Eind april ging de Doha Ronde helemaal onderuit. De wereldhandelsbesprekingen die in november 2010 startten zitten nu echt vast. De kans op een akkoord eind dit jaar zoals de G20 zich plechtig had voorgenomen, lijkt nihil. Velen wanen 'Doha' dood; desondanks waagt de WTO-voorzitter zich niet aan een doodsverklaring. Lamy: “Hoe gaan we verder? Wat niet werkt is op dezelfde weg doorgaan, herstarten of gewoon negeren” Welk ander scenario past bij de huidige economische machtsverhoudingen en hun toekomstige ontwikkeling? Is dit het langvermeden plan B?
Meerdere
demonstranten zijn de afgelopen dagen om het leven gekomen tijdens protesten tegen de ondertekening van een vrijhandelsakkoord tussen Peru en
de VS.
Aan de hand van twee pas verschenen boeken, Change the World without Taking Power (John Holloway) en Running on Emptiness (John Zerzan) analyseert Robert Allen de globaliserings-netwerken. Daaronder volgt nog een interview met John Holloway.
Een Frans pamflet is het afgelopen jaar wereldwijd bekend geworden en doet zelfs in mainstream media de rondte als zijnde 'de nieuwe bijbel van radicaal links'. Het gaat om L'insurrection Qui Vient, dat in 2007 uitkwam, geschreven door het Comité Invisible. Het was in eerdere versies (The Call) al een hitje in de radicale subcultuur. Maar de tekst werd pas echt een hit nadat de Franse autoriteiten activisten eind 2008 de ophefmakende invallen in Tarnac. Een handvol activisten werd gearresteerde op beschuldiging van het saboteren van de stroomvoorziening van de TGV en de Franse justitie bestempelde dat tot terroristische daden en suggereerde de tekst als ideologische basis. De voltallige redactie van Klasse! las het boekje (in de Engelse vertaling van Semiotexte).
Bezoekers van de sloppenwijken van Haïti, het armste land van het
westelijk halfrond, kunnen op de markt iets ongewoons kopen. Het is een
droge, gele, ronde koek, ongeveer zo groot als een gevulde koek. Het
zijn modderkoeken, gemaakt van klei, zout, olie en water. Als je er een
eet, kun je de honger een paar uur onderdrukken.
In Haïti is de markt van modderkoeken booming business. Doordat de
voedselprijzen enorm zijn gestegen en de lonen gelijk gebleven of
omlaag gegaan zijn, kunnen de armen geen kant meer op.
In de western ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’ (1969) plegen de beide ‘gunmen’ een bankoverval. De woorden ‘This is a robbery’ worden ondersteund met het theatraal tonen van een revolver…Een van de functies van recht wordt met deze metafoor weergegeven: burgers confronteren met een zogeheten ‘gunman-situation’ (doe je niet wat wordt bevolen, dan volgt straf).