Ga naar de inhoud

Extreem lage lonen in de detailhandel

Retailers besparen op de loonkosten door werkzoekenden of erg jonge werknemers in dienst te nemen die een loon ontvangen ver onder het minimumloon voor volwassenen of zelfs helemaal geen loon. Het verzet tegen deze praktijken lijkt te groeien.
2 min leestijd
Placeholder image
(Bron: weblog vakbondsvernieuwing)
In Groot-Brittannië heeft de boekenketen Waterstones zich teruggetrokken uit een overheidsproject waarbij onbetaalde werkzoekenden in winkels werden ingezet, nadat de Guardian deze werkwijze aan het licht had gebracht. Volgens de Guardian doen diverse ketens in de detailhandel en de horeca aan het project mee, waaronder Tesco, Sainsbury’s, Asda (lees Walmart), McDonald’s en Burger King. Volgens een bron lijkt het erop dat onbetaalde werknemers betaalde werknemers verdringen. Verschillende personen zouden naar de rechter zijn gestapt, onder meer omdat gedwongen onbetaald werk in strijd zou zijn met de mensenrechten.
In Duitsland besteden supermarkten het vakkenvullen uit aan subonernemingen om het minimumloon voor uitzendkrachten te omzeilen. Die Zeit beschrijft hoe een supermarkt in Nordrhein-Westfalen vakkenvullers laat werken voor 6,50 euro per uur, tegenover het minimumloon van 7,89 euro voor uitzendkrachten en 11,70, plus toeslag voor avondwerk, in de detailhandel. In dit artikel beschrijft Dimphy Smeets wat vakbonden doen tegen lage lonen.
Ondertussen maken supermarkten in Nederland op grote schaal gebruik van zeer jonge werknemers, omdat de jeugdlonen starten op een derde van het minimumloon voor volwassenen. FNV Bondgenoten verzet zich hier al jaren tegen en is erin geslaagd om de jeugdlonen iets te verhogen in de meest recente cao.
(Iets anders: FNV Bondgenoten en de UFCW zijn een gemeenschappelijke campagne gestart om Ahold op te roepen om werknemersrechten te respecteren, zowel in Nederland als in Amerika.)