Ga naar de inhoud

Containerduiken in A’pen

Persbericht: ‘Containerduiken’ tegen voedselverspilling

4 min leestijd
Placeholder image

Op zaterdag 14 juli kan je in Antwerpen kennis maken met de kunst van het ‘containerduiken’. In het kader van het Say Something Festival, een initiatief van Bond zonder Naam VPID en Kifkif, wordt een workshop gegeven op het Frans Halsplein. Er zullen twee containers staan die gevuld zijn met weggegooide producten. Tijdens een praktische doe-workshop leren deelnemers hoe je nog eetbare producten van het afval kan onderscheiden. De workshop is een aanklacht tegen een buitensporige cultuur van verspilling. Nadien kunnen deelnemers de producten die ze van het afval gered hebben gewoon meenemen naar huis.

Chloé Dyckmans (Bond zonder Naam VPID): “Eerder dit jaar gingen we op zoek naar tien ‘ambassadeurs van het andere verhaal’. De voorbije maanden kregen ze workshops van onder andere Peter Holvoet-Hanssen, Olivia Rutazibwa en Steve Locatelli. Na de workshops werkten ze een creatie rond het thema ‘geloof’ uit. Tussen 2 en 14 juli stellen ze hun creaties voor in Antwerpen.”

Jeroen Robbe is een van de tien culturele ambassadeurs van Say Something. Hij brengt poëzie uit verontwaardiging en doorheen zijn werk klinkt een vurig verzet tegen een blind bijgeloof in de superioriteit van onze consumptiecultuur. Zijn boodschap: nee, de vrije markt heeft niet het beste met ons voor en ja, alternatieven zijn denkbaar. Want kritiek op het bestaande leveren is onvoldoende, hij ons laten proeven van alternatieven. Vorige week organiseerde hij, in samenwerking met Bond zonder Naam VPID en Kifkif de eerste geldvrije markt van het land, nu wil hij samen met een vriend deelnemers onderdompelen in nog een ander verhaal: de kunst van het “container duiken”. In het Engels spreekt men letterlijk van dumpster diven, bij ons meestal van skippen. Het idee is eenvoudig: wie niet kan of wil betalen voor eten, gaat op zoek naar waar het te vinden is. Niet in maar achter de supermarkt.

“Voor sommigen is eten recupereren uit een container levensnoodzakelijk, voor anderen is het een bewuste levensstijl. Er zijn zelfs zogenaamde freegans, die ervoor kiezen alleen maar te leven van wat door anderen weggegooid wordt,” zegt initiatiefnemer Jeroen Robbe. “Eigenlijk is het een logisch fenomeen in een wereld waar te veel en te weinig constant met elkaar in aanraking komen.” En als iemand dan toch leeft van wat anderen weggooien, dan kan je het beter goed voorbereid doen. In de workshop krijgen deelnemers praktische tips over waarop ze moeten letten als ze zo veilig mogelijk willen skippen.

Net als op de voorbije Really Really Free Market, een markt waar alles gratis was en standhouders hun spullen wegschonken, wil Jeroen met deze workshop opnieuw aan het denken zetten. “De hoeveelheid voedsel die in een stad als Antwerpen dagelijks verspild wordt, is gigantisch. Dat terwijl honger echt niet beperkt is tot de Derde Wereld. Hoe kunnen we toestaan dat zoveel eetbaar voedsel vernietigd wordt, gewoon omdat het niet meer aan de verwachtingen van sommige consumenten voldoet?” In Vlaanderen wordt naar schatting ongeveer 500.000 ton voedsel per jaar weggegooid.

De organisatoren beseffen dat skippen zich in een juridische schemerzone bevindt. In februari dit jaar nog werd ‘muffinman’ Steven De Geynst in beroep vrijgesproken voor de diefstal van twee zakken muffins uit de afvalcontainer van een supermarkt. Toen oordeelde de rechter dat niet aan alle voorwaarden was voldaan om van diefstal te spreken. Discussie wordt tijdens de workshop ook niet uit de weg gegaan, integendeel. Aan de hand van een aantal stellingen zullen de deelnemers discussiëren over de legitimiteit van dit soort acties. “Sommigen zullen de workshop als een provocatie zien. Dat is echter niks in vergelijking met pogingen om het ‘stelen’ van afval te criminaliseren, wat in mijn ogen pas echt provocerend is,” besluit Jeroen. “Want als wet onrecht wordt, is verzet een plicht.”

14 juli is het meteen ook de laatste kans om het Say Something pand aan het Frans Halsplein te bezoeken, waar je ook creaties van andere ‘ambassadeurs van het andere verhaal’ te zien krijgt. In oktober volgt nog een overzichtstentoonstelling.