Nieuws en achtergronden over globalisering, economie, politiek & actie

draaideur

In de Verenigde Staten is een speciale website in het leven geroepen waarop je bij kunt houden welke personen overstappen van het bedrijfsleven naar de overheid (en andersom). Kijk maar op Revolving Door .

Lees meer

winkelen

De Britse romaschrijfster Jeanette Winterson is het nieuwe jaar op haar website begonnen met een tirade tegen supermarkten: "Shopping is what you do when you have stopped living." Lees verder op haar website    Het duo Sildenafil en Jan Jaap heeft een geweldig liedje gemaakt over het genot van het winkelen. 

Lees meer

Het recht op voedsel opofferen op het altaar van de vrijhandel

Jagjit Plahe schrijft over "het recht op voedsel versus de internationale handelsafspraken". Die keuze moeten volgens haar de ontwikkelinslanden maken in een geglobaliseerde wereld. In toenemende mate moeten ze de voedselzekerheid van hun bevolking inzetten bij de onderhandelingen in de WTO. "How, when and if states can regulate trade to uphold the right to food will be determined by international trade rules, and not by international human rights standards," she states. Lees verder op de website Pambazuka: Sacrificing the right to food on the altar of free trade

Lees meer

web-tv - Made in Ikea

Uit: Pala-nieuwsbrief nr.49 Wie even wat langer wil stilstaan bij hoe Ikea aan zijn aanbod komt, kan terecht bij een film van 25 minuten (in het Frans) die Oxfam-Magasins du monde presenteert. Deze organisatie voert campagne opdat Ikea zijn economisch gewicht zou inzetten voor betere arbeids- en levensvoorwaarden. Klik hier om de tv reportage te bekijken Meer informatie over de Ikea campagne van Oxfam-Magasins du monde, met de diverse studies, de briefwisseling, petitie vind je hier.

Lees meer

veilige website Wikileaks

Er wordt gewerkt aan een website-systeem waar vnuit de hele wereld veilig op gepost kan worden. " WikiLeaks garandeert dat geen enkele dissident risico loopt na het verzenden van een illegaal document. Volgens de Britse website 'New Scientist' maken de makers gebruik van een protocol, The Onion Router (Tor). Met cryptografie verbergt Tor de broncode van een verzonden email. De afzender kan daardoor niet worden achterhaald". Het systeem is onder andere met hulp van thechnici in de VS gemaakt. Of de Amerikaanse veiligheidsdiensten ook met hun tengels van de informatie af zullen blijven, staat niet vermeld (maar lijkt onwaarschijnlijk). Lees verder erover op oneworld.nl

Lees meer

Protest tegen overname Rabo in Zambia

De Rabobank heeft de staatsbank van Zambia, ZNCB overgenomen. De privatisering beschiedt onder druk van het IMF. Er vinden demonstraties tegen de privatisering plaats ("They have stolen our mines, they have also stolen our economy. Let them know that we'll come and get the bank back if they go ahead to sell the Bank.") Zie voor meer nieuws een verslag op The Post, gepost op Indymedia.

Lees meer

Vrije Markt Zendelingen

In haar nieuwste boek Free Market Missionaries beschrijft Sharon Beder de krachten achter de privatisering van de sociale zekerheid. Met name de pensioenfondsen worden 'de markt' opgegooid zonder dat daar echt noodzaak voor is. Het idee erachter is van elke burger een met de anderen concurrerende kapitalist te maken.

Lees meer

9/11: Het komplot dat er niet was

Alexander Cockburn, redacteur van de website counterpunch, heeft een gloeiende hekel aan al die aandacht voor komplotten over de Al Qaida-aanslagen in de VS van 11 september 2001. In het stuk The conspiracy that wasn’t dat in de de laatste uitgave van maandblad Le Monde Diplomatique verscheen, veegt hij de vloer er mee aan.  

Lees meer

Eerste demonstratie van 2007

Het jaar is nog maar net begonnen, maar de eerste demonstratie is alweer achter de rug. In Nantes hebben midden in de nacht een paar honderd mensen gedemonstreerd "tegen 2007". "Nu is beter" was een van de leuzen volgens de BBC. Op spandoeken werd ook opgeroepen een petitie tegen het nieuwe jaar te ondertekenen. Toen de klok twaalf uur 'snachts sloeg, lieten de demonstranten zich niet uit het veld slaan en begonnen leuzen te roepen tegen 2008. Zie verder bericht op bbc-website  

Lees meer