Nieuws en achtergronden over globalisering, economie, politiek & actie

Ahold Delhaize schendt gedragscode eerlijke...

(16 augustus 2016) De nieuwe supermarktcombinatie Ahold Delhaize wil binnenkort de contracten met zijn belangrijkste leveranciers vernieuwen. Het gaat hierbij niet alleen om andere voorwaarden en prijzen, maar ook om een zogenaamde integratiebonus met terugwerkende kracht en over een eenmalige afkoopsom voor conditieverschillen van vóór 2016. De retailreus lijkt zich niet te willen houden aan de vrijwillige gedragscode over eerlijke handelspraktijken die het zelf ondertekende.

Lees meer

Albert Heijn fraudeert met illegale Sahara-tomaten

Albert Heijn blijft tomaten uit de bezette Westelijke Sahara verkopen als Marokkaanse producten ondanks de uitspraak van het Europees Hof dat er helemaal geen verdrag is met Marokko over de invoer uit het bezette gebied. Woordvoerders van de super geven geen duidelijke antwoorden op vragen maar verwijzen naar een slecht functionerende Europese etiketteringsrichtlijn. AH steunt zo Marokkaanse bezetting van het gebied en ontduikt de Europese douane- en belastingregels.

Lees meer

Paul Mason: Na Kapitalisme

Linkse politieke partijen en sociale bewegingen, ook in Nederland, beraden zich op de te volgen strategie om de ernstige sociale en politieke effecten van de crisis van 2008 te keren. Een crisis die het resultaat is van de politiek van het neoliberalisme. Die politiek heeft een versterkend effect gehad op andere grote problemen die nog gedeeltelijk in het verschiet liggen, zoals de opwarming van de aarde, de urbanisatie, de uitputting van de grondstoffen, de grote sociale ontwrichtingen en de oorlogen die woeden. Paul Mason schetst op basis van een bijzondere politieke en economische analyse een perspectief voor een samenleving die kan ontstaan na het einde van het kapitalisme. Zijn analyse voorziet in het onvermijdelijke van een ineenstorting met de stelling: het aanpassingsvermogen van het kapitalisme als systeem nadert zijn houdbaarheidsdatum. Zie uitvoerige recensie boek Paul Mason hier: http://www.solidariteit.nl/extra/2015/na_kapitalisme.html  

Lees meer

Persbericht Manifestatie TTIP Amsterdam 11 Oktober

(English version at bottom) Een gelegenheidscoalitie van maatschappelijke organisaties, vakbonden, boerenorganisaties en individuen organiseert zaterdag 11 oktober om 13.00 een manifestatie op het Beursplein in Amsterdam, om haar zorgen te uiten over het voorgenomen handelsverdag met de Verenigde Staten.

Lees meer

Eurasisme

Onder De Rook Van Het Eurasisme: Vreemde Ontmoetingen Van Adviseur Marine Le Pen (FN) Het Front National (FN) en de PVV, belichaamd door Marine Le Pen en door Geert Wilders, hebben elkaar gevonden op het Europese vlak. Dit heeft plaats gevonden onder de rook van wat ‘eurasisme’ (Europa / Asië) wordt genoemd. Het betreft een geopolitieke opvatting die ontwikkeld is door geëmigreerde Russen, die menen dat grenslanden waar zij wonen in feite bij Rusland horen. Gelet op de vertolkte ideeën zowel van de combinatie FN / PVV als de verspreiders van het eurasisme, is het goed om op de hoogte te zijn welk soort contacten tussen de verschillende groepen en bewegingen worden onderhouden. In dat geval trof ik een verslag aan in het Franse dagblad Le Monde (van 6 juni 2014) van weinig orthodoxe ontmoetingen van een van de adviseurs van Marine Le Pen. Welk soort mensen ontmoet elkaar? Hieronder mijn vertaling van het verslag in Le Monde. [ThH] (Bron: Libertaire Orde)

Lees meer

TTIP, handel en goeie seks

Twee mooie teksten van tijdschrift MO* over TTIP (Foto: blokkade onderhandelingen EU-VS over TTIP op donderdag 13 maart)   Het Belgische maandblad MO* heeft twee uitgebreide artikels over de TTIP-controverse gepubliceerd. TTIP: nu de rook van de propaganda optrekt, tijd voor een fundamenteel debat Betreft een opiniestuk, pleidooi voor een gematigde benadering van de campagne, eigenlijk (niet frontaal tegen, maar proberen beloftes van EU te bestendigen)   Het tweede onder de intrigerende titel Over handel en goeie seks beschrijft wat er op het spel staat.    

Lees meer

Den Haag: Welcome to the militarised zone

Den Haag is in rap tempo aan het veranderen in een militaire zone. (ivm de atoom'veiligheids'conferentie NSS, zie ook onderaan dit bericht,GI) Hekken van 3,5 meter dwars door de stad, honderden slimme camera’s op straat en steeds meer random politiecontroles. Daar komen nog bij 13.000 agenten, 3.000 marechaussee, 4.000 militairen, 3 marineschepen, 2 straaljagers en luchtafweergeschut bij. Dat alles om 53 wereldleiders zo’n 12 uur met elkaar te laten praten over zogenaamde nucleaire veiligheid. Activisten trokken er op uit om de Gemeente Den Haag een beetje te helpen en plakten posters met als kop “Welcome to the militarised zone”.

Lees meer