Nieuws en achtergronden over globalisering, economie, politiek & actie

En wat als het Malieveld vol stroomt?

De vrienden Rutte en Samsom hebben het toch maar voor een tweede keer in korte tijd gefikst. Als je elkaar maar vertrouwt en iets gunt, dan krijg je vanzelf stabiliteit. En dat is broodnodig als we zien voor welke problemen ons land staat. Hoe die problemen er kwamen en welke rol asociale speculanten en andere beleggers hierbij speelden, ach, daar hoeven we het verder toch niet meer over te hebben? We kunnen niet blijven zeuren en moeten naar de toekomst kijken.

Lees meer

verslagje Rondje Binnenhof Den Haag

Den Haag: Vanmiddag was er een ruim Rondje Binnenhof in Den Haag om te protesteren tegen de bankencrisis en de gevolgen daarvan voor mensen met een laag inkomen. Er deden ongeveer 40 mensen aan mee en er was veel bekijks. Een van de slogans was: "Wij gaan niet de crisis betalen; bij ons valt niets meer te halen; laat de rijken maar betalen". We mochten niet op het Binnehof zelf demonstreren.Het was allemaal te volgen via Live stream (http://www.rondjebinnenhof.nl/livestream/). Nu volgt een manifestatie op het Plein waarbij onder andere Marianne van den Berg spreekt die in oktober vorig jaar in haar eentje op het Binnenhof een aantal dagen een sit-in protest hield tegen de kabinetsbezuinigingen, tegen marktwerking in de zorg, tegen de verdeel-en heers-tactieken van de politiek, en tegen de groeiende armoede. (zie http://johnito.nl/blog/2011/10/02/video-het-begint-met-marianne-op-het-binnenhof-maanberg/). Er wordt ook geprobeerd om nog een kamerlid te strikken voor een praatje maar het was niet zeker of dat gaat lukken. Verder is er muziek, open microfoon, gesprekken met elkaar en met publiek. Het duurt tot 19 uur. Meer is te vinden op: http://www.rondjebinnenhof.nl/persbericht-14-november-14n/#more-1459Update: De manifestatie op het Plein is min of meer voorbij. Ik hoorde dat er geen persaandacht was (sommigen zeggen dat 'ze' bang zijn voor een kopieereffect van wat er in Zuid-Europa gebeurt, anderen zien hierin niets meer dan de gewoonlijke ongeinteresseerdheid van mediaredacties). Er is ook geen kamerlid langsgekomen om te praten (wellicht geen tijd vanwege het uitgelopen kamerdebat over het regeringsbeleid).

Lees meer

Merkel niet welkom in Portugal

De Duitse presidente wil maandag 12 november, net als ze eerder in Griekenland deed, een bezoek brengen aan Portugal. Een felle open brief ondertekend door duizenden mensen waaronder prominente kunstenaars en journalisten, verklaart haar niet welkom in het land. Hier de Engelse vertaling.

Lees meer

Panopticon, online docu over jouw privacy

De online docu over jouw privacy (eindelijk een rustige film over de massale aantasting van privacy die nieuwe technologien veroorzaken, en waar gebruikers vaak vrijwillig aan meewerken, zonder conspiracyhysterie). Website van de film

Lees meer

Ford Genk/BE, oproep tot solidariteit!

Enkel weken geleden heeft Ford aangekondigd haar fabriek in het Belgische Genk te sluiten, de verwachting is dat hierdoor 10.000 mensen hun baan zullen verliezen. De arbeiders van de fabriek hebben toen direct de in en uitgangen geblokkeerd, sommige zijn dichtgelast, en er is een non stop picket bij de hoofdingang. De arbeiders willen hiermee voorkomen dat de machines, de auto onderdelen en de auto’s die al van de band zijn gerold worden weggehaald, en willen op deze manier een sterkere onderhandeling´s positie afdwingen.

Lees meer

Directe actie van de dag (8 nov)

Man steekt op klaarlichte dag filiaal van de bank Caja de Burgos aan (geen gewonden). Naar verluidt zat de 50-jarige dader in ernstige financiele problemen door de crisis.

Lees meer

Report CREA 22/10 To Euro or not to Euro

On October 22 the Real World Economics program in CREA was about the current Euro-crisis, and the perspective of Greece. Below are links to the slides presented at that event, and some pictures and a quick sketch. Een verslag van het Real World Economics-programma van 22 oktober, over 'Wel of geen Euro'? (In het Engels)

Lees meer

Bastion Bastards: nieuwe actieronde 3/4 november

De Anarchistische Groep Amsterdam is nu twee maanden bezig met de Bastion Bastards Campagne en we hebben al een behoorlijk c.v. opgebouwd. Na diverse acties (pickets, posters, graffiti en de start van een online imago bash-campagne) in zowel Amsterdam als andere steden – zelfs in Düsseldorf – hebben we Bastion de kans gegeven om met ons in dialoog te gaan.

Lees meer