Nieuws en achtergronden over globalisering, economie, politiek & actie

Adopteer een Walmart staker

Walmart, het grootste supermarktconcern in de wereld, heeft zijn hele bestaan voorkomen dat z'n personeel zich in vakbonden mocht organiseren. De lonen en arbeidsomstandigheden zijn daardoor dan ook erbarmelijk. Op vakbondsactiviteiten volgt steevast ontslag. Aanstaande vrijdag wordt er voor het eerst gestaakt bij vestigingen in de VS, en de makers van 'The Story of Stuff' roepen op tot ondersteuning. Dat kan onder andere door stakers te 'adopteren'. zie ook: Walmart rattled by growing unrest ahead of Black Friday's strike (Guardian) Update op Supermacht: "Historische 'Black Friday': er wordt gestaakt bij Walmart-vestigingen in de VS"http://supermacht.nl/werknemers/84-vakbondsstrijd/431-historische-black-friday-er-wordt-gestaakt-bij-walmart-vestigingen-in-de-vs

Lees meer

G8 2013 in Noord Ierland, g20 in St Petersburg

Volgens de BBC heeft de Britse premier David Cameron besloten dat de G8-top die het Verenigd Koninkrijk in 2013 voorzit en dus moet huisvesten, in Noord-Ierland gehouden zal worden. En wel in het golf-kasteel Lough Erne, bij Enniskillen, County Fermanagh (nabij de grens met Ierland). En dat op 17 en 18 juni. Eerste inschatting en achtergrondinfo van een lokale activist. Door de crisis is de G8 wat in het slop geraakt, en ingehaald door de machtiger G20. Soms vergaderden de twee instellingen samen, of vlak na elkaar in hetzelfde oord. de grote G20-top in 2013 wordt voorgezeten door Rusland en gaat waarschijnlijk plaatsvinden in het Constantine Paleis in St Petersburg in juni. Hoewel andere bronnen weer melding maken van september 2013.

Lees meer

Lach of sterf

Een van de beste onderzoeksjournalistes uit de VS, Barbara Ehrenreich, publiceerde in 2009 een onthullend boek over de terreur van de 'positief denken' industrie (zie recensie Guardian). Alweer een tijd geleden werd daarover bij de onvolprezen RSA een filmpje over gemaakt.

Lees meer

Nederland wereldkampioen schaduwbankieren

Alsof het gewone bankieren niet al erg genoeg was. Op website Follow the Money wordt het nieuwe rapport van de FSB (de door de G20 ingestelde internationale bewaker van het financiele stelsel, red.) over 'schaduwbankieren'. Dat is het scheppen van krediet buiten het rtegulieren bankensysteem om. Nederland is er ver in gevorderd, onder meer doordat het zo'n belastingparadijs is. Lees verder bij FTM

Lees meer

En wat als het Malieveld vol stroomt?

De vrienden Rutte en Samsom hebben het toch maar voor een tweede keer in korte tijd gefikst. Als je elkaar maar vertrouwt en iets gunt, dan krijg je vanzelf stabiliteit. En dat is broodnodig als we zien voor welke problemen ons land staat. Hoe die problemen er kwamen en welke rol asociale speculanten en andere beleggers hierbij speelden, ach, daar hoeven we het verder toch niet meer over te hebben? We kunnen niet blijven zeuren en moeten naar de toekomst kijken.

Lees meer

verslagje Rondje Binnenhof Den Haag

Den Haag: Vanmiddag was er een ruim Rondje Binnenhof in Den Haag om te protesteren tegen de bankencrisis en de gevolgen daarvan voor mensen met een laag inkomen. Er deden ongeveer 40 mensen aan mee en er was veel bekijks. Een van de slogans was: "Wij gaan niet de crisis betalen; bij ons valt niets meer te halen; laat de rijken maar betalen". We mochten niet op het Binnehof zelf demonstreren.Het was allemaal te volgen via Live stream (http://www.rondjebinnenhof.nl/livestream/). Nu volgt een manifestatie op het Plein waarbij onder andere Marianne van den Berg spreekt die in oktober vorig jaar in haar eentje op het Binnenhof een aantal dagen een sit-in protest hield tegen de kabinetsbezuinigingen, tegen marktwerking in de zorg, tegen de verdeel-en heers-tactieken van de politiek, en tegen de groeiende armoede. (zie http://johnito.nl/blog/2011/10/02/video-het-begint-met-marianne-op-het-binnenhof-maanberg/). Er wordt ook geprobeerd om nog een kamerlid te strikken voor een praatje maar het was niet zeker of dat gaat lukken. Verder is er muziek, open microfoon, gesprekken met elkaar en met publiek. Het duurt tot 19 uur. Meer is te vinden op: http://www.rondjebinnenhof.nl/persbericht-14-november-14n/#more-1459Update: De manifestatie op het Plein is min of meer voorbij. Ik hoorde dat er geen persaandacht was (sommigen zeggen dat 'ze' bang zijn voor een kopieereffect van wat er in Zuid-Europa gebeurt, anderen zien hierin niets meer dan de gewoonlijke ongeinteresseerdheid van mediaredacties). Er is ook geen kamerlid langsgekomen om te praten (wellicht geen tijd vanwege het uitgelopen kamerdebat over het regeringsbeleid).

Lees meer