Image
Manifestatie in Belem waar volgend jaar het WSF wordt gehouden
Afgelopen januari was er voor het eerst sinds jaren geen centraal (dus Mondiaal) Sociaal Forum als tegenhanger van het World Economic Forum in Davos georganiseerd. In plaats daarvan was opgeroepen om dit jaar decentraal (en dus locaal) acties en debatten te organiseren in de geest van het WSF in de week van 26 januari Op veel plekken in de wereld gebeurde dat, zelfs in Nederland, waar het sociale forum-gebeuren een tamelijk makke bedoening is. Ook in Irak en Gaza waren activiteiten georganiseerd. Een overzicht van activiteiten is onder meer hier te vinden en hier. En dit is de inventarisatie op de WSF-site.

 In Nederland organiseerden zelfhulpgroepen in de psychiatrie op 23 januari een debat over geestelijke gezondheidszorg en neoliberalisme in Maastricht. Vanuit XminY werd - samen met vele anderen - op 25 januari een actie bij het ministerie van EZ om de ETI-zaak aan te klagen.

En studenten van het ISS in Den Haag organiseerden op die dag een forumdebat over de stand van zaken van de globaliseringsbeweging. De volgende dag gingen de studenten met een bus vol naar Brussel om daar deel te nemen aan een groot straatgebeuren. Het debat aan het ISS was interessant. Eerst werd door drie internationale deskundigen de 'mondiale' stand van zaken van de sociale forums belicht, en daarna die in Nederland. Bij dat laatste waren de nodige kritische geluiden te horen op de manier waarop in Nederland het sociaal forum was ontwikkeld, met name over het hoge poldergehalte van het proces dat gedomineerd wordt door grote staatsondersteunende ngo's.

In België waren, naast een forse manifestatie in Brussel , ook meerdere lokale initiatieven. Persbureau IPS maakte een overzicht van de activiteiten in het Nederlands taalgebied. Opmerkelijk was daarbij de uitspraak van de woordvoerder van het Nederlands Sociaal Forum (dat niets georganiseerd had) dat ze de oproep "te diffuus" hadden gevonden. ("Er was weinig animo voor het initiatief hier", zegt Danen. "We vinden het te diffuus ") . In werkelijkheid was er vanuit die kring nooit enige poging gedaan om de decentrale actieweek in Nederland onder de aandacht te brengen.

Wereldwijd waren er veel initiatieven, maar die bleven vaak redelijk klein in omvang. Uitzonderingen waren er ook, zoals een grote bijeenkomst in Mexico en (bij elkaar opgeteld) tienduizenden deelnemers in Brazilië, dat toch een van de pijlers van het forumgebeuren blijft.

 

Image
Ergens in Pakistan hebben ze 5 km gelopen

Interessant is verder nog een uitgebreide serie meningen van sleutelfiguren van het WSF-proces over dit decentrale experiment, die terug te vinden is op de website http://ipsterraviva.net/ terug te vinden is.

Een overzichtsartikel van de meningen merkt op dat er een forse discussie aan het losbarsten is over de richting waarin het WSF zich moet ontwikkelen.

Walden Bello (van de organisatie Focus on the Global South) is voorstander van een drastische omvorming in een structuur die besluiten neemt over de belangrijke problemen in de wereld. Mede-oprichter Pedro Stedile (van de machtige beweging van landlozen MST in Brazilië) noemt dat "een illusie:" "Het WSF is een ruimte voor debat, uitwisseling en reflectie. Het zou een illusie zijn te denken dat er meer praktische resoluties aangenomen kunnen worden of ideologisch verenigde platforms. Dat zou energie verkwisten en ons opzadelen met uitzichtloze ideologische strijden". Anuradha Mittal van het Oakland Institute in de VS wil graag diplomatiek dat er nieuwe stappen gezet worden: "Eerst werd door ons verklaard dat een andere wereld mogelijk is, maar nu moeten we die andere wereld dichterbij zien te krijgen".

Afzonderlijke interviews gaan de diepte in. Opmerkelijk is dat iedereen die aan het woord komt het belang van (onafhankelijke) sociale bewegingen benadrukt. Ook Walden Bello. The vanguardist or Leninist party subordinating civil society organizations and movements to one overriding objective -seizing political power- is obsolete and dysfunctional. Transformation must take place along several fronts, and the process is just as important as the goal.

De Portugese socioloog Boaventura de Sousa Santos
Heeft het hele proces altijd van heel dichtbij maar zeer (opbouwend) kritisch gevolgd. Hij wijst erop dat door de mondiale militarisering en 'veiligheidsmaatregelen' het steeds moeilijker is voor activisten om internationaal te reizen en dat alleen daarom al een decentraal concept handig is. Hij hoopt dat de decentralisatie doorzet en bijvoorbeeld om het andere jaar een central WSF en een decentraal georganiseerd wordt. Opmerkelijk is ook dat hij opmerkt dat het WSF zich zou moeten aansluiten bij andere initiatieven zoals de 'andere campagne' van de Zapatistas: The specific case of "The Other Campaign" is a new way of building counter-hegemony, a new political culture and a new policy on alliances.

Volgend jaar zal het WSF in de Braziliaanse Amazonasstad Belem gehouden worden. Het Europese ESF is in september in Malmö.

Aminata Dramane Traoré uit Mali hoopt dat het WSF spoedig terugkeert naar Afrika en meldt dat er ook gewerkt wordt aan een Afrikaanse Sociaal Forum.