Vreemde computerspelen duiken er tegenwoordig op, waarvan een op het Serious Games Event. Ze gaan allemaal over de toekomst.

ImageMcDonalds speelt met de toekomst. Tenminste, dat werd gemeld in een toespraak op het gerenommeerde Serious Games Event in het Britse West Midlands. Een in strak pak gestoken man hield daar afgelopen maandag een toespraak die het publiek verbijsterd achterliet. Het zou gaan, leidde de man in, over "a game so serious that it changed the direction of a company." Waarna de 'manager' eerst uit de doeken deed hoe McDonalds het spel speelde om te kunnen blijven verkopen en vervuilen. Om managers op te leiden zouden ze gebruik maken van een simulatiespel. Vervolgens ging de toespraak over naar "an even more serious game - the game we're all playing with the future of the world." Kimaatverandering dus. Want volgens de toespraak werden er steeds meer reality-elementen aan het simulatiespel toegevoegd, waarna bleek dat zo rond 2050 alle business stopte omdat er niemand meer in leven was op de planeet. Daarbij werd deze powerpoint vertoond en delen van het spel geshowd (met popups als: "You are about to deforest an area. Continue? [y/n]").

Het publiek, voornamelijk bonzen uit de gamesindustrie, bleef in verwarring achter. Langzaam verspreidde het gerucht zich vervolgens op internet dat de toespraak een mooie neppresentatie was geweest, waar de organisatoren van de conferentie dus mooi ingetrapt waren. Een tactiek uit het arsenaal van RTMARK en de Yesmen , waarvan vermoed wordt dat die hier ook achter zitten.

Eerder werd op de gamerswebsite joystiq al bericht over computerspelen met subversieve inhoud, waaronder een anti-McDonalds-spel en over het feit dat in computergames steeds meer reclame gestopt wordt. Het (gratis te downloaden) spel Disaffected maakt die reclame op z'n beurt belanchelijk, en laat ook zien hoe oervervelend het werk is bij de grootste kopieerketen Kinko's. Dat laatste hadden ze zelfs bij MTV door

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)