Ga naar de inhoud

Reacties op “ineenstorting” WTO

Na een eerdere melding van het definitief vastlopen van de onderhandelingen over voortgang van de Doha-ronde binnen de WTO: nu een overzicht van de reacties.

3 min leestijd
Placeholder image

De meeste commerciële media in Nederland wijzen de VS en de EU aan als oorzaak van de crisis. Met name de VS zou uiteindelijk niet bereid zijn geweest om verdere compromissen te sluiten. Tamelijk uniek is dat zowel de NRC van maandag als de Volkskrant van dinsdag berichtgeving over de WTO-crisis op de voorpagina hadden staan. Als het gaat om een analyse van de gevolgen, hinken de media veelal op twee gedachten. Aan de ene kant wordt hier en daar gesignaleerd dat de Doha-afspraken voornamelijk winstgevend zijn voor de rijkste landen, hetgeen ook de oorzaak is van het vastlopen van het proces. Maar daarnaast wordt (met name in de Volkskrant, en bijvoorbeeld door ngo’s als Oxfam-Novib) verteld dat er nu een “historische kans voor hervorming” verloren gaat en dat het akkoord “ontwikkelingslanden een kans moest bieden zich uit de misère te exporteren”. Bijna nergens wordt gesignaleerd dat het akkoord ook in de ontwikkelingslanden hoofdzakelijk de belangen van de grootschalige agro-industrie diende, die kleine boeren verdringen en verder de armoede in drijven. Zie hier wat reacties van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Gelukkig zijn er ook wat stevigere analyses in de ngo-wereld te vinden, zoals van John Hilary van de Britse organisatie War on Want in The Guardian.

Het wereldwijde netwerk van kleine boeren-organisaties Via Campesina is over het algemeen juichend en ziet nieuwe kansen: Tijd voor voedselsouvereiniteit.

In NRC-Handelsblad van dinsdag 25 juli werd EZ-staatssecretaris Van Gennip aan het woord gelaten (verantwoordelijk voor de WTO sinds Brinkhorst met D’66 uit de regering vertrokken is) die ook de VS de schuld geeft. Ze rekent voor dat het kapseizen van Doha “ons” 1 procent van het bbp gaat kosten en dat het akkoord “absoluut welvaartwinst had kunnen opleveren”. Quote van de week: “We moeten, als het stof is neergedaald, weer vechten voor de armste landen”. Daar zal hartelijk om gelachen zijn op het ministerie van EZ.

Op de website stelt (en beantwoordt) NRC 6 vragen.

In ieder geval is wel duidelijk (maandag werd daarover nog getwijfeld) dat de onderhandelingen definitief gestopt zijn en dat niemand weet wanneer er weer wat op gang zal komen.Voor verslaggeving over de voortgang kun je onder andere terecht bij het Third World Network. Hun medewerker Martin Khor maakt een dagelijkse update van reacties, zoals deze van 25 juli.

Een andere medewerker, Kanaga Raja, deed uitgebreid verslag van de persconferenties die de sleutelspelers in dit drama gaven en gaat verder in op de details van de onderhandelingen. Als een van de weinigen constateert Raja hoe merkwaardig het is dat een paar landen (namelijk de G6 die op eigen houtje de onderhandelingen overgenomen hadden; De VS, EU, Japan, India, Brazilië en Australië) kennelijk voor de rest van de wereld kunnen besluiten dat de hele WTO-verdragerij mislukt is.

Voor analyses is er ook de onvolprezen organisatie Focus on the Global South, die onder meer verslag doet van een bescheiden feest van WTO-activisten in Genève.
Walden Bello van Focus legt uit waarom de ‘collapse’ de beste uitkomst was van de onderhandelingen.

Lokaal Mondiaal maakte een kort filmpje over het voorlopige en misschien wel definitieve einde van Doha.

Voor wie nog twijfelt over de uitslag: Hier is de officiële reactie van het ministerie van EZ die het allemaal “Zeer Zorgelijk” vindt.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Hudig/XminY.)