Maandag 10 november gaven 2 deskundigen uitleg over de oorzaken van kredietcrisis en de grote gevolgen die ons nog te wachten staan: "Explaining the credit crisis". Uitleg over analyses en gepeperde uitspraken over wat er komt... Audiobestanden en dia-presentaties hier beschikbaar (Engelstalig)


Op maandag 10 november was er een avond van Studium Generale van de Universiteit van Amsterdam in de serie 'Real World Economics' getiteld: "Explaining the credit crisis". Deze avond is georganiseerd in samenwerking met XminY Solidariteitsfonds.

  Na de opening door Mario Novelli gaf Rodrigo Fernandez (financieel expert en lid van de onderzoeksgroep 'Space and Economy' van de UvA) voor een volle zaal uitleg bij de achtergronden bij het ontstaan van de kredietcrisis, de rol en positie van de Nederlandse staat en bijvoorbeeld de pensioenfondsen. Hij ging ondermeer in op diverse relevante theorieen en analyses en gaf aan dat er voor dit complexe probleem niet slechts een oorzaak of verantwoordelijke aan te wijzen is.

  Daarna ging Howard Nicholas (docent aan de Institute for Social Studies en adviseur van de Sri Lankaanse regering) in op het verwachte verloop van de crisis en de mogelijke gevolgen voor de rijke en de arme landen, en voor onszelf. Hij kwam met zeer opmerkelijke en pikante stellingnames. Volgens hem hebben de meeste economen en analysten een blinde vlek en willen ze niet inzien dat de crisis onvermijdelijk is en nog veel harder zal aankomen. Met wereldwijd grote gevolgen voor productie en werkgelegenheid, maar wij, in het westen, zullen een ook een zeer gevoelige klap krijgen. Hij wees ondermeer op 17 november aanstaande wanneer de presentatie van de nieuwe werkloosheids- en productiecijfers in de VS plaatsvindt, als beginpunt van een grote neerwaartse beweging.

  Hieronder zijn de dia-presentaties van beiden te vinden en de geluidsopnamen van de lezingen en de publiekvragen/debat.

  Opening en eerste deel Rodrigo's lezing (15,1 Mb, 16:31 min) (opening and first part of lecture Rodrigo Fernandez)

Tweede deel Rodrigo's lezing (14,2 Mb, 14:02 min) (second part)

Verhelderende publieksvragen aan Rodrigo (4,0 Mb, 4:21 min) (questions from public)

Eerste deel Howard's lezing (17,6 Mb, 19:10 min) (First part of lecture by Howard Nicholas)

Tweede deel Howard's lezing (17,3 Mb, 18:56 min) (second part)

Verhelderende publieksvragen aan Howard (10,3 Mb, 11:14 min) (questions)

Eerste deel discussievragen aan beide sprekers (13,8 Mb, 15:01 min) (discussion part 1)

Tweede deel discussievragen aan beide sprekers, en slot (13,9 Mb, 15:13 min)  (discussion part 2)

 

Diapresentatie Rodrigo (140,0 Kb) (powerpointpresentation Rodrigo Fernandez)

Diapresentatie Howard (1,3 Mb) (Powerpoint Howard Nicholas)

Aankondiging van de CREA-avond met een mooie foto van duikende beurscijfers (announcement of the event)