Ga naar de inhoud

Boycot Franse megastal na acties Confédération Paysanne

Boycot Franse megastal door zuivelcoöperaties en supermarkten na acties van Confédération Paysanne

Sinds 2013 voeren de Franse landbouwvakbond Confédération Paysanne en consumentengroepen een succesvolle campagne tegen een megastal (melk) ten noorden van Parijs. Najaar 2014 stopte bio-super Biocoop met de doorverkoop van producten van deze 1000-koeienboerderij. Daarna waren het de grote zuivelcoöperaties Senoble en Lactalis die afzagen van melkafname. En afgelopen week sloot zuivelcoöperatie Agrial zich aan. Ook grote supermarkten gaven al aan geen ¨Mille Vaches¨-producten meer te willen verkopen.

6 min leestijd
Placeholder image

(overgenomen van Supermacht.nl )

Vooruitlopend op de afschaffing van het Europese melkquotum per 1 april dit jaar, maakten een aantal melkveehouderijen de afgelopen jaren al investeringsplannen voor uitbreiding van het aantal koeien en de benodigde bedrijfsinstallaties.

Die afschaffing ging feitelijk in kleine stapjes (´zachte kanding´) en dat is te zien aan de stijging van het aantal megastallen [1] in Nederland. Dat groeide van zo´n 300 in 2007 naar ruim 800 in 2013. Die toename riep evenwel verzet op vanwege de gevolgen voor milieu, dierenwelzijn en overlast. Op dit moment speelt de kwestie megastal in menige regio [2] en in het parlement [3]. Om een overmaat aan industrialisering van bedrijven tegen te gaan, stelde de regering als eis aan boeren dat vergroting van de melkproductie alleen mag als dit ‘grondgebonden’ gaat. Ofwel: ze mogen alleen extra koeien houden als zij eerst nieuw land aanschaffen [4]. Maar het ¨nationale¨ exportbelang blijft natuurlijk overeind…

Campagne tegen Franse megastallen

In Frankrijk is de schaalvergroting in de melksector niet zo sterk doorgevoerd als hier. Toch voert Confédération Paysanne – vakbond voor kleine boeren en landarbeiders – samen met consumentengroepen al een tijdje stevig actie tegen een bedrijf aan de Somme (Noord-Frankrijk) dat flink wil uitbreiden. Het gaat om van een industriële fokkerij en melkerij met de bijnaam ¨Ferme des mille vaches¨ [5]. De acties tegen dit bedrijf zijn er ook op gericht om andere Franse bedrijven te ontmoedigen uit te breiden [6]. CF verwerpt de industrialisering van de landbouw, de vrijemarktpolitiek en de uitsluiting van kleine boerenbedrijven [7].

In het kader van de campagne werden veelvuldig blokkadeacties gehouden bij het bedrijf aan de Somme [8]. Maar ook werden er vernielingen aangericht in het bedrijf zelf. Daarvoor werden negen actievoerders van de Confédération Paysanne in oktober vorig jaar veroordeeld. In juni dit jaar dient het beroep dat de negen hiertegen instelden.

Boycot

Biosupermarktketen Biocoop gaf vorig jaar herfst als eerste aan dat het zo snel mogelijk stopt met afname van zuivelproducten die zijn gemaakt met melk van de ¨Mille Vaches¨. Die producten werden gemaakt door zuivelcoöperatie Senoble dat zijn melk haalde bij de ¨Mille Vaches¨. Biocoop gaf aan dat het niet langer melkproducten wil verkopen die afkomstig zijn van een landbouwbedrijf dat alleen gericht is op productie.

Senoble volgde het voorbeeld als snel en besloot in oktober om geen melk meer te betrekken van ¨Mille Vaches¨.

Evenwel diende de eigenaar van ¨Mille Vaches¨ eind maart een aanvraag in voor uitbreiding van 500 naar 800 koeien. Hij wil behalve melk ook biogas leveren en dat alles op een totaal geindustrialiseerde wijze, slechts gericht op financiële rentabiliteit. Met deze aanvraag zit hij nog net onder de grens (900 koeien) waarvoor wettelijk een publiek referendum geldt als toelatingseis. De Frans autoriteiten wezen een eis van Confédération Paysanne af om ook voor die uitbreiding naar 800 koeien eerst de toestemming van omwonenden en andere belanghebbenden te vragen.

Supermarkten willen geen imagoschade en winkelacties

De campagne van CF gaat door. Ondertussen hebben de supermarktketens Auchan, Leclerc en Carrefour al laten weten geen producten te willen verkopen afkomstig van melk van ¨Mille Vaches¨. Ze zijn bang voor acties in en bij hun winkels en voor imagoschade. Ze hebben een schriftelijke verklaring van hun leveranciers gevraagd om zeker te zijn dat die geen ¨Mille Vaches¨-producten meer aan hen leveren.

Lactalis, ´s werelds grootste zuivelbedrijf, heeft daar inmiddels mee ingstemd. Afgelopen week liet ook zuivelcoöp Agrial weten dat het niet meer zal inkopen bij ¨Mille Vaches¨. Dat bericht kwam na een blokkadeactie van haar mayonaisefabriek in Moyon door boeren [9].

Meer lezen:
– ¨Honderden megastallen met melkvee staan in de startblokken – Analyse naar vergunningen melkveesector toont verontrustende resultaten,¨ Wakker Dier, 23 april 2015.
– ¨‘Verdubbeling aantal Gelderse megastallen’,¨ Omroep Gelderland, 23 april 2015.
– ¨‘Stank van megastallen leidt tot gezondheidsklachten’,¨ Nu, 30 maart 2015.
– ¨Dossier Megastallen,¨ Wakker Dier
– ¨Wat is een megastal?,¨ Milieudefensie, 2015.
– ¨5. Wir haben es satt!-Demonstration,¨ 17 janauri 2015.
– ¨Melkveehouders mogen blijven groeien na afschaf melkquota,¨ Volkskrant, 12 december 2013  
– ¨‘Overheid subsidieert megastallen buitenland’,¨ Nu, 23 januari 2012.
Dialoog Megastallen, 2011.
– ¨Protest tegen start bouw megastallen in Duitsland,¨ Indymedia/ASEED, 29 juni 2011.
– ¨Melkquotum¨, WUR.

Noten:
[1] Het gaat bij megastallen om meer dan 250 koeien, of ruim 7500 varkens, of ruim 120.000 legkippen of ruim 220.000 vleeskuikens.
[2] ¨Emotioneel Waliks verzet tegen plan voor megastal Rijkers,¨ Eindhovens Dagblad, 22 april 2015, ¨Geen megastallen in Hoek van Holland,¨ Rijnmond, 24 april 2015 en ¨Protestactie tegen mega varkensstal Ter Apel behaalt niet het gewenste resultaat,¨ Westerwolde Actueel, 27 januari 2015.
[3] ¨Oppositie krijgt geen beweging in melkveedebat,¨ Boerderij, 24 april 2015.
[4]  Een lezer van ¨‘Verdubbeling aantal Gelderse megastallen’¨ vindt dat staatssecretaris met de mond beleidt dat ze weidegang wil stimuleren, maar dat de praktijk juist tegenovergesteld is. ¨Volgens de huidige regels hoeven stallen bij boeren die beweiden aan minder strenge eisen te voldoen (die koeien zijn immers toch maar beperkt in de stal). Per 1 juli voert Dijksma nieuwe regels in waarmee dit voordeel vervalt. Zelfs voor biologische koeien (die nog minder op stal staan) gaan dezelfde eisen gelden als voor stallen waar de koeien altijd binnen moeten blijven!¨. En in ¨Wakker Dier: Koeien massaal in megastal¨ wordt Hanneke van Ormondt, woordvoerster van Wakker Dier, aangehaald die stelde dat ¨Boeren volgens de wet extra grond moeten kopen of huren om mest op uit te rijden als ze willen uitbreiden, maar waar die grond is maakt voor de wet niet uit. Een boer kan nu in Noord-Holland uitbreiden door in Friesland land te kopen, zonder dat daar koeien op staan. Die gaan op stal. Wij vinden dat koeien naar buiten moeten kunnen.¨
[5] ¨Ferme des mille vaches¨ Wikipedia.
[6] In de streek van de Loire wordt ook gewerkt aan de schaalvergroting van een melkveehouderij (tot 2200 koeien). Ook zijn er plannen voor een megastal voor varkens (Bretagne).
[7] ¨Qui sommes-nous? L’agriculture paysanne, une agriculture au service de la société,¨ Confédération Paysanne.
[8] ¨La Confédération Paysanne bloque le chantier de ferme des 1000 vaches,¨ YouTube, 12 september 2013 en ¨Ferme des « 1.000 vaches » La Confédération paysanne veut maintenir les blocages,¨ Web Agri, 13 september 2014.
[9] ¨Moyon : les agriculteurs bloquent Délicelait,¨ Ouest-France, 18 maart 2015.

Bronnen:
– ¨Lait : le lait des « mille vaches » serait boycotté par les distributeurs,¨ Agri49, 20 april 2015.
– ¨La ferme des Mille vaches boycottée,¨ Europe1, 20 april 2015.
– ¨Mobilisation – 1000 vaches: Fissures sur l’usine picarde,¨  Confédération Paysanne, 17 april 2015.
 – ¨Franse retailers boycotten melk megaveehouderij,¨ Financieele Dagblad, 21 april 2015.
– ¨Menacé de boycott, Senoble renonce à acheter le lait de la ferme-usine des Mille vaches ,¨ Reporterre, 22 oktober 2014.
– ¨Les Français boycottent la ferme-usine des “1000 vaches”,¨ Plunkett blog, 24 april 2015.